Beba 1 mesec 1. nedelja
Kalendar razvoja bebe - 5. nedelja

Beba 1 mesec 1. nedelja

Do ove nedelje već verovatno možete da raspoznajete bebin plač. Sada uglavnom znate da brže prepoznate da li je beba gladna, mokra ili samo traži malo pažnje. To je jedini bebin način u ovom periodu da komunicira sa okolinom. Ona još uvek ne zna da govori niti da gestikulira telom.

Beba ujedno po tom sistemu i stiče poverenje u vas. Ona plače i vi refleksno odgovarate na to i zadovoljavate njene potrebe u tom trenutku. Beba je zadovoljna i shvata da ste tu da joj pomognete i zadovoljavate njene potrebe. Time iz sata u sat učvršćujete međusobni odnos.

Sigurno se često pitate koliko je normalno da beba plače. Bebe najviše plaču u šestoj nedelji života – čak 2 do 3 tokom 24 časa. Dok će sa navršena tri meseca plakati ''samo'' sat vremena dnevno. Plakanje je intenzivnije tokom večernjih sati kada je beba umorna i previše joj je aktivnosti bilo tokom dana. 

Ukoliko vaša beba plače više od tri sata dnevno ili neuobičajeno više nego ranije, obratite se pedijatru. Možda je nešto boli. Bebin plač može takođe da bude intenzivniji ukoliko ste vi uznemireni. Bebe osećaju napetost i nervozu, pa se možda vrtite u začaranom krugu.

Pročitajte još:

Razvoj jednomesečne bebe - 1. nedelja

Beba sada već može da se fokusira sa oba oka na predmet ispred sebe. Sada preferira jake kontraste boja i kompleksnije oblike. Može da prati kretanje i ume da se zagleda dok pomerate zvečku ispred njenog lica. Ali, čim je pomerite iz vidokruga, beba će zaboraviti da ona postoji.

Ove nedelje ćete otići na prvi pregled kod pedijatra u savetovalište i beba će dobiti vakcinu. Na pregledu će lekar pregledati opšte stanje deteta, reflekse, izmeriti težinu, negde se meri i dužina. Pedijatar će vam dati smernice za bebu, a vi se ne ustručavajte da pitate sve što vas zanima. Možete čak i spremiti spisak pitanja. Takođe će vas uputiti kada treba da odete na ultrazvučni pregled kukova, zatim ako je potrebno kod fizijatra ili nekog drugog specijaliste.

Pročitajte:

Druženje sa jednomesečnom bebom - 1. nedelja

Kod bebe se budi svest o okruženju i radoznalost. Jedan od načina da pomognete bebi da se razvija je uz pomoć njenog čula mirisa. Šetajte sa bebom u prirodi, ponudite joj da pomiriše različite vrste cveća (izbegavajte jako mirise poput ljiljana, đurđevka i mimoza). Za prvu bebinu aromaterapiju birajte lavandu, narcis ili ruže. Mogu poslužiti i razne vrsta lišća, trava i drveće, kao, na primer, miris sveže pokošene trave ili lipe.

Držite bebu licem blizu svežeg cveta i gledajte kako joj se izraz lica menja zadovoljan. Od samog početka beba ovime zadovoljava svoju radoznalost i potrebu da uči, navikava se na zdrave mirise prirode i vreme provodi na vazduhu.

Ove nedelje obratite pažnju na...

Ukoliko imate još dece, u ovo vreme oni će se navići na postojanje novog člana porodice. Verovatno će i dalje tražiti pažnju za sebe baš u vreme kada treba da nahranite ili presvučete bebu. Ponekad će vam to prebaciti ili će na sve načine pokušati da deluju samo i zapostavljeno dok se igraju u svojoj sobi, pokušavajući da vam nabace osećaj krivice. Neretko će zaista i iskreno misliti da su odbačeni, pa se potrudite da deo pažnje i njima posvećujete i dalje.

Vreme kada beba spava koristite za samostalne igre ili jednostavno maženje, kako se ne bi loše osećali. Ako imate mogućnosti, možete iskoristiti i vreme kada su partner, dadilja ili baka sa bebom, da svoju veliku ''bebu'' izvedete u šetnju ili bioskop i uverite je da je volite kao ranije.

Pročitajte još:

Ukoliko je beba ljuta i negoduje kada se kupa, može biti da je samo nesigurna. Najbolje bi bilo da ima neku čvrstu podlogu poput frotirskog kupka ili anatomske kadice kako bi se opustila i uživala. Takođe proverite i temperaturu vode za kupanje. Ako beba ima suvu kožu, ne postoji razlog da proredite kupanje i to ređe obavljate, jednostavno kupite kvalitetnu emolijentnu kupku i dodajte po malo u vodu. Ili pak svaki put dodajte par kapi hladno ceđenog maslinovog ulja umesto sapuna. Nakon kupanja je idealno da izmasirate bebu.

Pročitajte još:

Mama 5. nedelje nakon porođaja

Sada već verovatno osećate potrebu da se osamite na neko vreme ili da vam je potrebno da malo dinamičnije funkcionišete. Da li je to odlazak na kafu sa drugaricom ili kratko putovanje, nevažno je. Svakako vam nije dovoljno to što ste sa bebom stalno u pokretu i idete u svakodnevne šetnje, treba vam neka promena kako ne biste počeli da se osećate izopšteno iz sveta.

Pokušajte da odete negde na kafu ili možda da otputujete sa bebom kod rodbine van grada. Ukoliko je lepo vreme, možete razmotriti i odlazak na jednodnevni izlet ili vikend sa bebom i partnerom.

Prethodna: 4. nedelja  

Sledeća: 6. nedelja

Žena

More Articles

Pitajte stručnjaka

More Articles

Trudnoća

More Articles

Deca

More Articles