Ručno izmuzavanje
Izmlazanje mleka rukom

Jedna od stvari koju bi većina trudnica trebalo da nauči do porođaja je upravo izmlazanje mleka rukom. Ovo će vam biti preko potrebno u prvim danima nakon porođaja, ako beba ne bude uz vas 24 sata. Ako budete znali da se izmlazate, ne samo da ćete moći da povećate proizvodnju mleka, već ćete izbeći i eventualni rizik od mastitisa. 

Dojenje za početnice

Prvi dani dojenja

Neke majke sve vreme dok doje praktikuju samo izdajanje rukom, kao najpraktičnije, dok druge nisu vične tome i mnogo se bolje snalaze sa pumpicom. Najbolje je da beba sisa na zahtev, a da izmlazanje praktikujete samo da biste olakšali preteranu napetost u grudima. Možete i izmlazati mleko za korišćenje, ako ste odsutni, da beba ne bi bila uskraćena za najkvalitetniju hranu koju u tom trenutku može da dobije. 

10 činjenica o vašem telu šest nedelja posle porođaja

Vezivanje za novorođenče i pomešana osećanja

Kako rukom izmuzavati mleko iz grudi?

Kada jednom uspete da izmlazate sopstveno mleko, vrlo brzo ćete savladati tu veštinu. Trik je da pritisnete mlečne kanale iza bradavice. Ako budete pritiskali samu bradavicu, mleko neće ići, a vas će sve boleti. 

Za uspešno izmuzavanje rukom, najbolje je da pratite sledeće uputstvo:

  • Operite ruke pre početka. Pronađite široku čašicu u koju će ići mleko. Prethodno sterilišite tu posudu. Nisu pogodne flašice sa uskim grlom, već samo sa širokim ili posudice namenjene za čuvanje mleka.
  • Budite u toploj i mirnoj prostoriji. Još bolje ako pre izuzavanja možete da se istuširate toplom vodom ili držite par minuta topao peškir. Možete i da prvo malo masirajte grudi, guranjem nadole prema bradavici, a onda počnite.
  • Stavite mali prst ispod grudi, oslonjen na rebro, a ostale prste raširite tako da podupirete dojku. Palac postavite iznad dojke, 3-4 centimetra iza bradavice.
  • Podesite prste tako da su kažiprst i palac jedan nasuprot drugom i prave slovo C na dojci.
  • Zapamtite: Mleko dolazi iz središnjeg dela dojke te palac i kažiprst ne treba da budu na areoli ili tik uz bradavicu. Postavite ih na mesto gde se završava areola (tamni deo oko bradavice).
  • Pritisnite istovremeno palac i kažiprst, ne prejako, ali ni previše nežno, a zatim ih oslobodite. Trudite se da sve vreme palac i kažiprst držite u istoj poziciji jedan u odnosu na drugi. Ponavljajte postupak iznova i iznova. 

Nelagodnost na početku dojenja

Grudi posle dojenja - može li se povratiti čvrstina

Ako vam još nije krenulo mleko, držanjem ritma (ne previše agresivno i bolno), ubrzo ćete videti prve kapi kolostruma koje će se pojaviti. Budite strpljivi jer do prve kapi može proći nekoliko minuta. 

Nekada je potrebno da prođe određeno vreme da bi se stekla praksa, a prvih dana je bebi dovoljno i par kapi mleka po obroku s obzirom da joj je želudac veličine lešnika. 

Ako mleko staje, pokušajte da promenite položaj i malo okrenite ruku da pokušate da izmuzete još mleka. Ponavljate postupak menjajući i dojke sve dok mleko ne stane ili ne izmuzete onoliko koliko želite. 

Nekim ženama je lakše da celom šakom pritiskaju dojku, a neke moraju da drže dojku nešto bliže bradavici. Sve je individualno u zavisnosti od građe žene i ne može se predvideti u milimetar. Nemojte prelaziti rukom preko dojke unazad jer tako vraćate mleko. Ovo je metod koji se ne primenjuje ako pokušavate da izmlazate mleko. 

Video koji vam može biti od pomoći je OVDE.

Pročitajte još:

Izmlazanje mleka ručnom pumpicom za grudi

Izmlazanje mleka elektičnom pumpicom za grudi