so u ishrani
So u ishrani bebe

 

So u kašicama za bebu

So nije potrebno dodavati pre navršene prve godine života!

Majčino i adaptirano mleko sadrže dovoljne količine soli u sebi.

So  je neophodna za pravilan rast i razvoj ljudi, ali dodavanje obične soli opterećuje bebine nezrele bubrege. Na taj način se mogu stvoriti male lezije u bubrezima koje su osnov za razvoj bubrežnog kamenca i mokraćnih infekcija u odrasloj dobi.

Pročitajte: So u ishrani ljudi

 

Najmanje pre navršenih 6 meseci nije dozvoljeno bebi davati hranu sa dodacima soli(sir, pavlaka).

Najčešća roditeljska greška je dodavanje soli da bi bebina hrana bila ukusna.

 

Nemojte dodavati so i sušeni začin bebama!

U bebinu ishranu dozvoljeno je dodati začinskog bilja da biste upotpunili ukus hrane. Pod začinskim biljem se nipošto ne misli na sušeni začin, kao ni kockice za supu i instant supe. Dodavanje sušenog začina (bio začin,...) je najbolje potpuno izbaciti iz ishrane svih ukućana. Bebi je opasno davati ove začine zbog soli i aditiva koje sadrže.

Svež ili sušen peršunov list, list celera, bosiljak, ruzmarin, kim i beli luk će dati odličnu aromu obroku. Podrazumeva se da ne preterate ni sa ovim začinima.

Proverite u tabeli ishrane šta je dozvoljeno dodavati u kom uzrastu bebe:

Uvođenje čvrste hrane od 4-6 meseci

Uvođenje čvrste hrane od 6-9 meseci

Uvođenje čvrste hrane od 9-12 meseci

Uvođenje čvrste hrane u drugoj godini

 

Skrivena so u hrani

Mesne prerađevine sadrže veliki procenat soli. Čak i ukoliko se radi o ''domaćim'' prerađevinama. Sušeno meso u kućnim uslovima uglavnom nema aditive, ali ima velike količine soli. Takođe savetujemo da deci dajete samo hranu koja je pod sanitarnim i inspekcijskim nadzorom, čuvana u provereno adekvatnim uslovima, da ne biste rizikovali da dete unese potencijalno opasne bakterije poput listerije.

Gotovi sosevi, konzervirana hrana i grickalice takođe sadrže veliki procenat soli. 

 

 

Save

Save