Svetski dan prevremeno rođenih beba

Dan 17. novembar se obeležava kao Svetski dan prevremeno rođenih beba. Počev od 2011.godine, ovaj dan je uvršten u kalendar SZO - Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošće, o informisanju o jednostavnim, a delotvornim rešenjima i o saosećanju za članove porodice prevremeno rođene bebe.

Od oko 15 miliona prevremeno rođenih beba svake godine širom sveta, oko 1 miliona njih će umreti.

Prevremen porođaj se definiše kao porođaj 3 i više nedelja pre termina. I pored svih nastojanja, granica preživljavanja tako rođenih beba je oko 23. nedelje gestacije.

I tu postoji tzv. "jaz preživljavanja". Naime, oko dve trećine tih beba se rodi u manje razvijenim državama. Oko 50% prevremeno rođene dece u 24.nedelji trudnoće će preživeti u visoko razvijenim zemljama, a opet, oko 50% prevemeno rođene dece u 32.nedelji trudnoće će umreti u manje razvijenim zemljama.

Razlog prevremenom porođaju nije tačno utvrđen. Utvrđeno je da je od značaja godište majke, postojanje nekih infekcija, da je majka već rađala nedonošče, kao i da je u pitanju višeplodna (bliznaci, trojke...) trudnoća.

Bebe koje se rode pre vremena su osetljive na disajne infekcije, a često imaju i problema sa disanjem, zbog nedovoljno razvijenih disajnih organa.

Suočavaju se sa problemima vida zbog nedovoljne zrelosti retine, a često imaju problema i sa cerebralnom paralizom ili nekim poteškoćama u razvoju.

Pročitajte još:

Prevremeno rođene bebe: 7 činjenica koje treba znati

Rođenje ranije za samo nedelju ili dve povećava rizik za bebu

 

Save

Save

Save

Povezani članci

Booking.com