granulom pupka
Granulom i lapisiranje pupka novorođenčeta

Granulom je izraštaj veličine zrna graška na pupku. Može biti crveni ili žućkast. Važno je da ne brinete, jer je ovo česta pojava koja bebu ne boli, ali je potrebno da odvedete dete lekaru. 

Kako se sanira granulom pupka kod novorođenčeta? 

Lapisiranje 

Nanošenje srebro-nitrata kako bi se polako uklonio granulom sa pupka. Uglavnom je potrebno otići dva do šest puta kod lekara dok se pupak potpuno ne izleči. U međuvremenu će biti potrebna nega i kod kuće. 

Podvezivanje pupka 

Kada je u pitanju veliki granulom, nekada se pristupa podvezivanju kako bi se prekinulo snabdevanje granuloma krvlju. Ovako će se on osušiti i otpasti za nekoliko dana. Ni ovo nije bolna metoda.

Redovna nega

Bilo da beba ima ili nema granulom, pravilna nega je ključna za zarastanje pupka. Sve o nezi pupka moćete pročitati OVDE. 

Pupak krvari?

Neretko se dešava da pupak nastavi da krvari povremeno još nekoliko dana nakon što patrljak otpadne. Ovo je normalna pojava i nije za brigu, ako krvarenje nije aktivno. Pod aktivnim krvarenjem se podrazumeva da nova kap krvi izbija odmah nakon što obrišete prethodnu. 

Česta je pojava da primetite malo skorele krvi na pupku bebe u prvom mesecu života, posebno ako je beba u međuvremenu plakala, kakila ili se naprezala. To nije za brigu i nema potrebe da se obraćate pedijatru. Uz pomoć povidon joda ili hidrogena očistite područje, a zatim kapnite povidon jod i uobičajeno presvucite bebu. 

Kada je važno da se odmah obratite pedijatru zbog pupka? 

  • Ako se javi otok, crvenilo i toplota oko područja pupka;
  • Ako se pojave crvene pruge koje vode iz područja pupka;
  • Kada se javi groznica i temperatura;
  • Ukoliko beba plačem reaguje na dodirivanje pupka i okolnog tkiva. 
Booking.com