bebi opada kosa
Bebi opada kosa

Gotovo da nema roditelja koji se nije susreo sa situacijom da bebi opada kosa u manjem ili većem obimu. Iako je opšte poznato da se ovo bebama dešava, roditelji ponekad brinu da opadanje možda nije preterano.

Kako bebi opada kosa?

Bebama se vrlo često dešava da kosa opada tokom prvih šest meseci života. Snižavanje nivoa hormona se dešava odmah nakon rođenja, te ono može izazvati opadanje kose, kako kod bebe, tako i kod mame. S tim da kod beba kosa najčešće opada sa dva meseca, a kod porodilje počinje oko 3 meseca posle porođaja i prestaje oko 3 meseca nakon toga.

Kod nekih beba se dogodi da se rode sa tamnom i gustom kosom, čak prilično dugim dlakama, ali nakon nekog vremena počinju da se menjaju i boja i tekstura, te dete već do prvog rođendana ima gotovo potpuno plavu kosu.

Bebi opada kosa od ležanja

Bebama se nekada dogodi da potpuno opadne kosa na mestu na kom najčešće drže glavu dok leže. Bebama koje leže na leđima većinu vremena na potiljku, a onima koje leže na strani ili stomaku, sa strane.

Stanja zbog kojih bebi može opadati  kosa?

  • Uzrok tome što bebi opada kosa može biti gljivična infekcija, a onda se ogleda u opadanju kose praćenih kožom koja ima ljuspice i crvene mrlje.
  • Nepravilna područja kose koja potpuno fali mogu nastati i ako beba vuče taj deo kose čupa je.
  • Ako kod bebe uočite pravilne krugove kose koja je potpuno nestala, moguće je da se radi o alopeciji areata.
  • Neki poremećaji štitne žlezde mogu takođe dovesti do opadanja kose.

Treba imati u vidu da je ovo sve veoma retko kog beba. Kod njih se uglavnom radi o potpuno normalnom i očekivanom opadanju kose, koje će proći.

Da li postoji nešto što mogu da učinim da se bebi smanji opadanje kose?

Ne možete da preduzmete apsolutno ništa vezano za prirodno opadanje kose kod bebe, osim da sačekate da ona poraste. Eventulano možete probati da promenite položaj u kome beba leži, ako ste primetili da nema kosu samo na mestu na kom najviše drži glavu oslonjenu.

Veoma je važno da beba svakodnevno određeno vreme provede na stomaku, ne samo zbog toga da odmori potiljak od pritiska već zato što je to važno za njen razvoj.

Redovno, mekom četkom češljajte bebu čak i ako nema kosu. Na ovaj način se masira bebina koža glave i stimuliše rast nove kosice.

Spomenite da bebi opada kosa pedijatru, ukoliko se ono nastavi nakon šest meseci, mada je verovatno normalno, ali možda će svakako želeti da uradi osnovnu analizu krvne slike ili pregleda bebinu kožu.

Nemojte paničiti ako bebi sporo raste kosa ili smatrate da je ćelava i nakon navršene godine. Pažljivo pogledajte njenu glavu, ako vidite tanke, tanke svetle dlačice, znači da je samo pitanje vremena kada će kosa porasti. Pročitajte: Rast kose kod dece

Literatura:

  1. HealthLine: What it Means if Your Baby is Losing Hair - https://www.healthline.com/health/baby/baby-hair-loss
  2. BabyCenter: Hair Loss in Babies - https://www.babycenter.com/health/conditions/hair-loss-in-babies_85
  3. SeattleChildren’s: Hair Loss - https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/hair-loss/

Photo by Анастасия Триббиани from Pexels