resica ispod jezika
Podvezan jezik - kratak frenulum jezika

Skraćena resica ispod jezika

Kratka resica ispod jezika je zapravo česta pojava. Da li ste znali da oko 3-5% populacije ima tzv. PODVEZAN JEZIK? U pitanju je skraćen frenulum, tj. resica koja drži jezik za dno usne duplje je kraća ili zadebljala. U slučaju "prednje resice", pruža se do vrha jezika. Jezik je na svom vrhu srcolikog izgleda i kao da se račva.

 

Kratak frenulum ne mora uopšte da stvara probleme bebi. U nekim retkim slučajevima, s obzirom da je ta resica vrlo tanka, sama od sebe pukne i reši problem.

Međutim, nekad to stvara vrlo ozbiljne probleme sa sisanjem. Naime, beba ne može dovoljno da izbaci jezik, pa time ni da pravilno obuhvati bradavicu. Posledice toga su da beba žvaće bradavicu, te dolazi do bola u bradavicama i njihovog oštećenja (ragada). Beba postane razdražljiva i često je podoj otežan. Time dojka najčešće ne bude ispražnjena adekvatno, što može da dovede do zastoja mleka i potencijalno mastitisa, a posledično i do smanjenja proizvodnje mleka. Beba ne dobija dovoljno mleka, te i ne napreduje očekivano.

Koje su moguće komplikacije kratkog frenuluma jezika kasnije?

Osim potencijalnog problema sa dojenjem, deca sa skraćenom resicom kasnije mogu imati i druge probleme.

Problem sa govorom zbog skraćene resice pod jezikom

Nemogućnost punog pokreta jezika može dovesti do toga da dete ima problem sa određenim izgovorom slova poput - R, T, D, Z i L. Moguće je da će dete sve glasova moći da izgovori, ali da će neka zvučati kao da šuška ili recimo neće moći da izgovori "Rrrrrrrrr".

Loša oralna higijena

Starijem detetu i odraslima može biti teško da uklanjaju hranu sa zuba, pa može doći do propadanja zuba ili upale desni (gingivitisa).

Osim toga, ovaj problem sa resom može praviti problem osobi za neke uobičajene aktivnosti poput ljubljenja, lizanja korneta ili sviranja duvačkih instrumenata.

   

Problem sa skraćenom resicom rešava otorinolaringolog. Ako beba ima manje od 6 meseci, intervencija se obavlja ambulantno, bez anestezije i traje nekoliko trenutaka. Doktor makazicama preseče deo resice i tuferom se zaustavlja krvarenje (koje je minimalno) i to je sve. Posle 15-20 minuta, beba može da sisa.

Ako je beba starija ili je resica već dosta zadebljala, postupak se sprovodi u totalnoj anesteziji.

Danas se sve više ukazuje na značaj oralnih vežbi posle izvršenog zahvata. Naime, iako je resica rešena, bebe često zadrže obrazac držanja i pomeranja jezika kao i u prethodnom periodu, pa ovim vežbama možemo da ih podstaknemo da koriste jezik na drugačiji način.Ako je beba starija ili je resica već dosta zadebljala, postupak se sprovodi u totalnoj anesteziji. 

Literatura:

  1. MayoClinic: Tongue-tie - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/symptoms-causes/syc-20378452
  2. NCBI: Diagnosis and Treatment of Ankyloglossia in Newborns and Infants: A Review  - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28715533, oktobar 2017. godine
  3. ScienceDirect: Submandibular abscess following frenulectomy in a 12-day-old infant - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213576619302994, decembar 2019. godine
  4. MilltownDental: How to Untie a Tongue-Tie: Your Guide to Tongue-Tie Treatments for Children - https://www.milltowndental.com/blog/how-to-untie-a-tongue-tie-your-guide-to-tongue-tie-treatments-for-children, decembar 2019. godine

Save

Save

Save