toplomer i beba
Merenje temperature kod beba

Roditelji se, kada dobiju bebu, suočavaju sa nizom situacija prvi put. Prva bebina temperatura je jedna od frustrirajućih stvari jer su tada svi uznemireni i nisu sigurni šta treba da rade i kako da postupe. Način merenja temperature kod beba je jedna u nizu dilema.

Kako izmeriti bebi temperaturu?

Najbolje je da za merenje bebine temperature koristite digitalni toplomer koji ćete staviti ispod bebine ruke. On će vam najbrže i jasno dati rezultat. 

Nemojte meriti temperaturu odmah nakon kupanja ili ako je dete neko vreme bilo pod debljim pokrivačem ili veoma toplo obučeno. Sačekajte 20 minuta pre nego što budete izmerili temperaturu.

Postupak merenja temperature kod bebe

  • Ako koristite digitalni toplomer, prvo ga uključite i sačekajte da se uključi oznaka da je spreman za novo merenje temperature.
  • Stavite bebu u krilo, najlakše će vam biti da je držite položenu ili da sedi.
  • Povedite računa da sam vrh toplomera držite ispod bebinog pazuha u središnjoj jami, kako bi dobili pravo očitavanje.
  • Blago pridržavajte bebinu ručicu  preko grudi, kako bi toplomer mogao da očita bebinu temperaturu.
  • Kada toplomer zapišti, možete pročitati kolika je bebina temperatura.

Uređaj za merenje temperature u uhu

Ako imate uređaj za elektronsko merenje temperature u uhu, on nekada možda neće dosledno očitati temperaturu. Ovakvi uređaji moraju da se koriste precizno i pozicioniraju tačno pravo u uho.

Kod beba mlađih od tri meseca, merenje temperature u uhu je izuzetno teško jer su njeni ušni kanali premali.

Koristite ga kao i digitalni toplomer, povedite računa da skinete zaštitni poklopac i da termometar usmerite direktno ka bubnoj opni.

 

Izbegavajte uređaje za merenje temperature kao što su flasteri jer oni mere samo temperaturu bebine kože, ali ne i njenog tela.

Živini toplomeri takođe nisu dobar izbor, posebno kod beba. Uvek postoji rizik od lomljenja i oštećenja, a živa je veoma otrovna. 

Kada bebu hitno voditi kod lekara zbog temperature?

Ako je beba mlađa od tri meseca, a ima temperaturu 38 i više odmah je odvedite kod lekara.

Ako je beba mlađa od šest meseci, a ima temperaturu 39 i više, takođe nemojte odlagati odlazak lekaru.

Temperatura nije strašna pojava, u veoma retkim situacijama ona može da škodi bebi. Ovo je njen način da odbaci infekciju sa kojom se suočava. Ako ste ipak uplašeni, odvedite bebu kod lekara.