BSG vakcina i tuberkuloza

BSG vakcina

 

BSG vakcina i tuberkuloza

Tuberkuloza

Tuberkuloza je zarazna bolest izazivana bacilom tuberkuloze koji se širi vazdušnim putem. Ako bi neka osoba udahnula mali broj tih bacila, mogla bi da oboli, mada to nije uvek slučaj. Ipak, kada joj u nekom trenutku tokom života padne imunitet, postoji šansa da će se razboleti.

Od trenutka kada je osoba inficirana pa do pojave simptoma prođe u proseku 4 do 12 nedelja. Promene se mogu javiti na plućima ili na drugim organima i mogu se razviti u prve dve godine nakon infekcije, a latentna infekcija može da se održava doživotno. U početku se mogu javiti malaksalost, temperatura, noćno znojenje i gubitak telesne težine, a kasnije i kašalj, bolovi u grudima, krvav ispljuvak i drugi problemi.

Bacilom tuberkuloze inficirana je trećina svetske populacije, a 5 do 10 odsto osoba koje su inficirane postaju zarazne ili bolesne u nekom periodu tokom života.

BCG vakcina

Jedno od najefikasnijih sredstava u borbi protiv tuberkuloze je BCG vakcina. To je živa oslabljena bakterijska vakcina koja se priprema od bacila goveđe tuberkuloze, a na našim prostorima daje se još od 1928. godine.

Grafikon prikazuje procenat vakcinisanih i broj obolelih od tuberkuloznog meningitisa, kliničkog oblika tuberkuloze, po godinama, od 1953. godine do današnjih dana.

 

BCG vakcina je apsolutno neškodljiva i indikovana je za davanje kod novorođenčadi i drugih osoba mlađih od 25 godina koje su potencijalno izložene zaražavanju. Na spoju unutrašnje i spoljne strane leve nadlaktice gde se ubrizgava BCG vakcina, ubrzo se javlja crvenilo, a posle tri nedelje se stvara infiltrat veličine malog lešnika, na čijem mestu se kasnije može stvoriti ožiljak. Vakcinacija ne daje nikakve opšte reakcije.

Deca se vakcinišu prilikom otpuštanja iz porodilišta, a ona koja su rođena van porodilišta do navršena dva meseca života. Ona deca koja nisu mogla biti vakcinisana tada, potrebno je da budu vakcinisana do navršenih 12 meseci života.

 

Pročitajte još:

Kalendar imunizacije
U pripremi ovog teksta korišćeni su podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“

Booking.com