dete zadržava stolicu
Dete zadržava stolicu

Devojčica ima 3 godine i odbija da kaki. Pelene je skinula pre 7 meseci i od tada imamo veliki problem. Kada je prvi put kakila na nošu i kada je videla šta je izbacila iz sebe počela je da viče da bacim to i od tada blokada. U stanju je da ne kaki po 4-5 dana, steže se i kada joj se kaki obavezno uzima ćebe i stavi između nogu i vuče na gore. Ne žali se da je boli stomak. Doktori kažu da je to faza kroz koju prolazi skoro svako dete i da će to proći. U toku kakenja ona kaže da je lepo da se kaki a dok ne kaki ne želi da da izbaci to iz sebe. Obećavala sam joj da ću joj kupiti sve što voli, pričala, molila ma ne znam šta sve i ništa. Inače ide u vrtić već 3 godine i vaspitačice su oduševljene njom. Hitno mi treba savet jer ovo postaje neizdrživo i za nju i za mene.

Unapred hvala.

Pozdrav

Odgovor psihologa: Dete zadržava stolicu

Poštovana,

Problem sa ostipacijom (zadržavanjem stolice) je dosta često u tom  uzrastu, a razlozi za to mogu biti raznovrsni. Ukoliko je pre skidanja  pelena imao redovne i uredne stolice, najverovatniji razlog  zadržavanja stolice je psihološke prirode (iz opisa koji ste naveli, u  ovom momentu mi se čini da je u pitanju strah).

U razgovoru sa roditeljima na ovu temu, veći se akcenat stavlja na  odnos majka-dete, ispituje se dinamika odnosa, privrženost, stil  vaspitanja i uspostavljene navike, kao i roditeljski odnos prema  situaciji zadržavanja stolice.
Ono što prvo možete da se zapitate povodom ove teme jeste, koju poruku  vi roditelji šaljete detetu što se ove teme tiče, kao i koja je  "dobit" deteta iz cele ove situacije (npr. pojačana pažnja i  fokusiranost roditelja).

Prevazilaženje ovog izazova je veoma individualno, te Vas podstičem da  se, ako dete i dalje zadržava stolicu, obratite stručnjaku koji Vam  može biti podrška da što pre ovo prevaziđete.

Tu sam da Vam pomognem da pronađete adekvatnog stručnjaka. Ukoliko  procenite da Vam je to potrebno pišite mi na  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i radu ću Vas povezati.

Srdačno Vas pozdravljam i čuvajte se,
Manuela Kamikovski

Još jedno pitanje mame zbog toga što dete zadržava stolicu

Jako smo vezane jedna za drugu. Tako da, što se tiče odnosa, sve je u redu. Vodila sam je kod doktora na ispitivanje stomaka, creva i krvne slike i sve je u najboljem redu. Doktorka joj je dala neki sirup da pije kad joj se kaki radi bržeg izbacivanja, ali ništa. Dosta pričam sa njom na tu temu ali ona i dalje radi po svom. Ne znam koji korak naredni da napravim.

Novi odgovor psihologa: Dete zadržava stolicu

Poštovana,

Ukoliko je i lekar utvrdio da nema fizioloških problema, možda Vam bude koristilo da se konsultujete sa stručnjakom koji Vam može dati konkretnije savete. Predlažem Vam da se javite mojoj koleginici Milena Buđevac (na društvenim mrežama je možete pronaći kao Dečji psiholog). Budite slobodni da kažete da sam Vas ja uputila.

Želim Vam da se što pre izborite sa trenutnim izazovom.

Srdačno Vas pozdravljam,
Manuela Kamikovski

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ovde su ostala pitanja i ODGOVORI PSIHOLOGA

Pitajte stručnjaka

More Articles