dete ne izgovara K i L
Dete ne izgovara glas K i L

Dvogodišnje dete ne izgovara glasove K i L i povremeno zamuckuje

Poštovani,

Devojčica ima dve godine i ne zna da kaže slova K i L. Jednostavno slovo K skroz izostavi iz reči, a slovo L preraste u V, priča sve, sklapa rečenice, ali kad hoće nešto da kaže na brzinu malo zamuca, da li treba da potražimo stručnu pomoć. Hvala unapred

Jovana

ODGOVOR:


Poštovana Jovana,

Dete sa 2 godine bi trebalo da izgovara glas K, u svim pozicijama u reči. Tako da bih Vas savetovala da joj skrenete pažnju na taj glas vežbajući izgovor reči koje prvo počinju tim glasom a potom i reči koje sadrže glas K u sredini ili kraju. Naglašavajte ga dok izgovarate i neka Vas dete gleda da bi imalo potvrdu vizuelnim putem. Ako ne uspete za par nedelja da vidite pomak u detetovom izgovoru obratite se logopedu koji će Vam svakako dati vežbice za dati glas i pomoći da prevaziđete ovaj problem.
Što se tice glasa L, ne opterećujte se. U razvoju se L očekuje kasnije tako da je sasvim logično da ga menja glasom V. Hoću reći očekivano je i normalno.
A pošto je već na nivou rečenice govorno-jezički razvoj Vašeg deteta je uredan i vrlo je moguće da se trenutno nalazi u fazi intenzivnog razvoja rečnika. I pored svoje volje da vam toliko toga kaže u jednom momentu,  govorni aparat ne može da isprati misaoni tok, stoga dolazi do kratkog zamuckivanja i zastajanja dok se dete ne prilagodi i ne smisli šta i kako reći.
Ako ne preraste u grčenje mišića lica, vrata i gubljenja vazduha, ne vodi se kao mucanje. Tako da samo pratite razvoj Vaše devojčice i ako bude još nekih pitanja slobodno pozovite ili pišite.
Pozdrav, 

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Booking.com