dete ponavlja rec vise puta
Dete ponavlja jednu reč više puta

Poštovana,
Drugarica mi je dala mejl na koji mogu da se obratim za pomoć. Nadam se da ćete mi odgovoriti. Mnogo bi mi značilo.

Moj bratanac od 3,5 godine manje - više lepo priča. Trudi se.

Bili smo na moru oko 7 dana i 2 dana posle povratka sa mora, on je počeo da priča drugačije. Na primer, hoće da izgovori rečenicu, da li zbog brzine ili čega već, ponovi jednu istu reč najmanje 5-6 puta i kaže "ja ne mogu"... Hoće da kaže "ja hoću brm brm"... i onda kaže " Ja, ja, ja, ja, ja" i ništa, nema dalje.

Pre mora je lepo govorio, čisto bez ponavljanja: "Ja hoću brm-brm".

Da li ima razloga za brigu i da li mora da ide kod logopeda? Hvala puno.

Pozdrav!

Jovana

Odgovor logopeda

Poštovana Jovana,

Nije prvi slučaj da se upravo ovakva situacija dogodi. Dete je bilo prestimulisano na moru, što ne mora biti negativno ili Vama vidljiv razlog. Možda ga je nešto toliko oduševilo ili suprotno tome - razočaralo, što je moguće uticalo da se emocije i njegovo trenutno stanje odraze na govor.
Ako dete nije svesno svog problema i nema strah ili gubitak motivacije da govori onda to još uvek nije sekundarno, pravo mucanje.
Dešava se da, kako je i došlo do pojave zastajkivanja i ponavljanja reči i slogova, da se tako i povuče u ovoj vrsti akutnog mucanja.
Budite strpljivi, dajte dovoljno vremena detetu da izgovori rečenicu i svoje misli. Nikako ga nemojte ispravljati ili govoriti umesto njega. Ponovite za njim blagim i umerenim tonom i dajte mu odgovor koji traži. Uvek mu se obraćajte ujednačenim i sporijim govorom koji je razumljiv, bez brzanja i ponavljanja.
Ako ovo stanje potraje više od par nedelja ili se pogoršava obratite se logopedu koji će Vam dati savet da li je tretman potreban i kako da vežbate u kućnim uslovima sa detetom.

Marija Ranisav,

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Pitajte stručnjaka

More Articles