dete baca igracke
Dete ponekad baca igračke i muca pred nepoznatom decom

Poštovani,

Imamo ćerkicu koja ima 4 godine. Komunikativna je sa drugom decom, ali imamo jedan problem koji nas buni. To je što baca igračke, neće da se igra sa svakom decom i ima govornu manu - muca.

Unapred Vam hvala za savet!

Odgovor logopeda: Dete ponekad baca igračke i muca pred nepoznatom decom

Poštovani,

Kod Vaše devojčice nije primarni govorno-jezički problem.
Emocionalni, socijalni i psihološki razvoj je jednako bitan kao i govorno-jezički razvoj kako bi se dete skladno razvijalo. Mucanje kod dece predškolske dobi vrlo često ume da bude isprovocirano nekim psihološkim faktorom ili da je u vezi sa nekom situacijom koje je dete stresno doživelo. To ne mora biti nešto vidljivo i očigledno, što bi mi odrasli mogli da povežemo sa nastankom mucanja. Ali verovatno je na dete određena situacija tako delovala. Njen trenutni emocionalni kapacitet da se nosi sa stresnim situacijama je snižen i iz toga proističe bacanje igračaka i izbegavanje određene dece. Moguće i da su joj se podsmevali ili da se ona stidi pred nekom decom da govori. Treba ispitati odnos u vrtiću među decom i raditi na osnaživanju njenog samopoštovanja. To bi dobar psiholog mogao da vas posavetuje.
A ako mucanje traje duži period( par meseci) savetovala bih vad da otpočnete sa logopedskim tretmanom kroz vežbe disanja, vežbe ritma  pasivnim izdahom... Logoped će vam pokazati tehnike koje utiču na pravilan i ritmičan izgovor koji će doprineti da se devojčica bolje oseća i snalazi u pomenutim situacijama i u odnosu sa vršnjacima.

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Pitajte stručnjaka

More Articles