Dete jede jednoličnu hranu i odbija povrće

Dete jede jednoličnu hranu i odbija povrće

 

Poštovana,

Zamolili bi Vas za savet u vezi ishrane naše troipogodišnje devojčice. Naime, ona je od rođenja veliki probirljivac. Broj namirnica koje ona jede mogu da nabrojim na prste, a plašim se da će njenom lošom ishranom nepovoljno uticati na razvoj. Njen meni se sastoji od hrane koja se bazira na belom brašnu i šećeru (iako smo šećer u vidu slatkiša sveli na 1 čašu čokoladnog mleka na dan). Ona ne kombinuje više od dve namirnice (hleb i pavlaka, ništa uz to ne dolazi u obzir, rezanci iz supe - bez povrća i mesa), meso ne jede nikako, ni u kom obliku a mleko je prestala da pije od kako smo joj izbacili flašicu iz upotrebe, povrće osim krompira ne dolazi u obzir a od voća samo banane, jabuke i kruške jede. Pokušavala sam par puta nakon što odbije da jede ponuđeni ručak, da je ostavim da ogladni u nadi da ce pojesti nešto "normalno", ali to se nikad nije desilo. U stanju je ceo dan da popije samo tu čašu čokoladnog mleka ili parče hleba i apsolutno ništa više i gladna ode na spavanje. To se dešavalo više puta a ona ima savršenu kilažu (17kg) i dosta je visoka. Doktori kad je vide, gledaju u nas kao da sa nama nešto nije u redu. 

Nas ne brine njena kilaža, već šta ona jede. I da li je moguće da dete koje količinski toliko malo jede (naša sedmomesečna beba pojede tri puta veću količinu hrane od nje) da ima toliko kilograma, odnosno da li je moguće da je njen metabolizam tako spor (nije hiperaktivna kao ostali trogodišnjaci i često pati od zatvora...)? 

I samo da napomenem da je jako osetljiva na teksturu hrane, u toj meri da je tera na povraćanje (primer: jednom je milimetarski komadić zalutao među rezance iz supe, kad je osetila komadić mesa u ustima, samo se stresla i umalo što nije povratila, isto tako se ponaša i sa gnjecavom hranom). Pre više od mesec dana je krenula u vrtić, gde od doručka i ručka uvek pojede samo po pola parčeta hleba. Probali smo da joj dajemo i sirupe za jačanje apetita (Apettito i Pikovit), bez efekta.

Molim Vas za neki savet, jer više ne znamo šta da radimo sa malim probirljivcem a da joj ishrana ne bude tako jednolična naročito sad kad se intenzivno razvija.

Hvala unapred na odgovoru.

E. i B. Polić  

 

ODGOVOR

Poštovani,

Nije ni malo čudno i neobično to što je Vaša ćerkica toliko izbirljiva. Postoje slučajevi, tačnije mnogo slučajeva, kada su deca veoma izbirljiva i roditeljima je izuzetno teško da postignu neophodnu raznovrsnost u ishrani svog deteta. Takođe, nije neobično ni to da deca budu osetljiva na strukturu i boju obroka i namirnica. Deca predškolskog uzrasta su prilično komplikovana kada je hrana u pitanju, i nije retkost da bebe jedu više i raznovrsnije od njih,

pa je naš savet roditeljima u ovom periodu uvek bio da pokušaju da se ne nerviraju, ako je to ikako moguće, i da budu strpljivi. Pokušajte postepeno da dodajete male količine mesa i jaja, čak i pasiranih, obrocima koje ona najviše voli, i ne odustajte. Pokušavajte više puta i budite uporni dok ne počne postepeno da prihvata i kombinovane obroke. Kasnije isto uradite i sa povrćem. Vremenom će i socijalizacija tokom obroka u vrtiću imati uticaja, pa će početi da je zanima šta drugari jedu i želeće da proba i nešto novo. Dakle, samo budite strpljivi i uporni, i ne brinite, jer ona očito maksimalno iskoristi to što unosi hranom koju prihvata. 

Moj sin je veoma izbirljiv i ponašao se veoma slično kao Vaša ćerka, pa razumem Vašu zabrinutost. I kao roditelj izbirljivog deteta, jedino što mogu da Vam kažem je da budete uporni i strpljivi.  

Srdačan pozdrav,

 

Jasmina Mitrić, nutricionista

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

http://nutricionista.nasezrno.co.rs/

Save

Save

Save

Pitajte stručnjaka

More Articles