Ishrana deteta nakon arestie anusa i uklonjene kolostome

Dobar dan,

Imam dečaka koji ima atresiu anusa od rođenja i rađena mu je kolostoma na stomaku. To se dilatiralo 2 do 3 puta dnevno i posle toga imao je urinarnu infekciju i pio je profilaksu uveče. Onda mu je ustanovljeno da ima vyr obostrano. To mu se sad sve regulisalo kad su mu otvorili čmarić da moze normalno da kaki na guzu. Meni je rečeno da sme samo da jede integralnu hranu i pridržavam se njegove ishane. Međutim od kako ide u vrtić ima tvrdu stolicu i teško kaki. 

Da li mi možete dati savet kako i šta uraditi u tom slučaju?

Veliki pozdrav!

Zabrinuta mama dečaka od 2 godine

 

ODGOVOR NUTRICIONISTE

Poštovana,


Kako su Vas već i posavetovali, vašem sinu je neophodna ishrana bogata biljnim vlaknima. Da bi Vaš sin dobio potrebna vlakna, u njegovoj ishrani moraju biti zastupljeni proizvodi od punog zrna žita, kao i dovoljno voća i povrća, svežeg i termički obrađenog. Sigurna sam da Vi sve to već znate, i da se toga i pridržavate, ali se bojim da hrana servirana u predškolskoj ustanovi, ne zadovoljava potrebe za vlaknima koje Vaš sin ima. Pokušajte da porazgovarate sa upravom vrtića, da Vam na neki način izađu u susret kako bi Vaš sin dobio hranu koja mu odgovara, a vi se potrudite da mu u obrocima koje uzima kod kuće, obezbedite dovoljno biljnih vlakana.

Jasmina Mitrić, nutricionista

www.tvojnutricionista.rs

 

Pitanja vezano za ishranu možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pitajte stručnjaka

More Articles