Ishrana tinejdžera
Plan ishrane za adolescenta

Pozdrav! Imam 17 godina. Imam 58 kg i visoka sam 163cm. Poslednjih dve nedelje redovno idem u teretanu (3-4 puta nedeljno), pa sam samim tim i izmenila svoj plan ishrane koji trenutno sadrži četiri obroka (doručak 07:00, 1. ručak 12:30, 2. ručak 17:00 i večera 20:00). Trenutno sam u nedoumici sta tacno treba da jedem za veceru?Tokom dana unesem zdravu količinu kalorija, otprilike 900-1000. I još jedno pitanje, koliko (otprilike) kalorija sadrži jedna limenka tunjevine i da li je u redu ako nju konzumiram kao 2. ručak? Strah me je da je možda suviše masna a kako imam problemčić sa salom oko struka i na bokovima (to je takođe i jedino mesto na kom imam problem) ne bih želela da sav moj trud bude uzaludan. To je ona vrsta sala koja se zove "love handles" (postoji na internetu) ali nisam sigurna kako se kaže na našem jeziku. Hvala unapred!

 

ODGOVOR NUTRICIONISTE

Poštovana,

Vaša idealna telesna masa je 54kg. Za Vaš uzrast, a ni Vašu telesnu masu, se ne preporučuju nikakve rigorozne dijete, pogotovo ne energetski unos manji od 1000kcal. Takođe, razmak između doručka i ruka je preveliki. Vama je potrebno da se, uz fizičku aktivnost, i vrlo male korekcije u izboru namirnica, postepeno rešite malog viška koji Vas muči. Dakle, kako je Vaš bazalni metabolizam 1425kcal, uz dnevne aktivnosti i treninge koje imate, Vaš dnevni energetski unos ne sme biti manji od 1700kcal.

Energetska vrednost tune u konzervi zavisi od više fakotra, i gotovo svaka ima napisanu energetsku vrednost na konzervi. Kada kupujete proizvod, obratite pažnju na deklaraciju i tako izaberite proizvod koji Vam odgovara.

Jasmina Mitrić, nutricionista

Sva pitanja nutricionisti možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pitajte stručnjaka

More Articles