uvodjenje cvrste hrane
Uvođenje čvrste hrane i pojava ekcema

Poštovana,
Htela bih da čujem Vaše profesionalno mišljenje. Imam bebu od šest meseci. Od trećeg meseca krenuli smo sa mlečnom formulom, jer nisam imala dovoljno mleka. Sada smo krenuli sa dohranom. Počeli smo sa krompirom, šargarepom i breskvom. Nije imala nikakve reakcije. Dobro ih je prihvatila. Pre dve
nedelje otišli smo malo u selo na odmor i ona je dobila ekcem. Prvo po licu, a kasnije i po celom telu. Otišli smo kod lekara i rekli su nam da je u pitanju atopični dermatitis i prepisali sirup. Promenili smo formulu i to se malo smirilo. Pre neki dan sam joj opet dala breskvu pre podne, a posle podne krompir, jer je već to jela. Ali sada joj se odmah nakon toga opet vratio ekcem. Moje pitanje glasi: koje namirnice mogu da joj dajem imajući u vidu da je podložna tim ekcemima?
Izvinite na opširnom opisu.
Hvala unapred.

Uvođenje čvrste hrane i pojava ekcema - odgovor nutricioniste

Poštovana,

Kada uvodimo čvrstu hranu bebama, veoma je važno da se sa uvođenjem počne između četrvtog i šestog meseca. Iako se ranije smatralo da je najbolje odlagati uvođenje potencijalnih alergene (gluten, riba), sada se smatra da se ove namirnice mogu uvesti i ranije. Postepeno uvodite namirnice, pratite reakcije i vodite dnevnik, jer je i u slučaju atopijskog dermatitisa pristup najčešće individualan. Ipak, znamo da postoji 8 namirnica koje najčešće izazivaju alergije kod dece, a to su kravlje mleko, pšenica, jaja, koštunjavo voće, soja, riba i morski plodovi. Najbolje je izaberete odgovarajuću mlečnu formulu i uglavnom sami pripremate hranu za svoju bebu. Namirnice koje izazovu reakciju izbegavajte neko vreme, pa nakon izvesnog vremena pokušajte ponovo da date (zato je važno voditi dnevnik).

Srdačan pozdrav,

Jasmina Mitrić, nutricionista

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

 

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Pročitajte još:

Pitajte stručnjaka

More Articles