autofagija i gorusica
Autofagija i gorušica i bolovi u želucu

Dobar dan, Olga!
Imam jedno pitanje za Vas. Naime počeo sam striktno da primenjujem autofagiju malo manje od dve nedelje 8/16 (prvi obrok u 10, poslednji u 18 časova). Posle nekoliko dana primetio sam da mi se javlja problem sa želucem, bolovi i gorušica. Ja i inače imam problem sa tim kada, recimo, duže vreme ne jedem. Zanima me da li da prekinem autofagiju jer ona možda nije za mene. Imam 52 godine.
Hvala i pozdrav.

Poštovani Gorane,

Autofagija je pokazala da je delotvorna kod nekih stanja, međutim kao i svaki drugi plan ishrane ne može biti univerzalan. Za Vas koji ste i od ranije imali probleme sa želudcem autofagija može biti kontraproduktivna. Zato je bolje da imate češće, a manje obroke, da ne konzumirate ljutu i masnu hranu, previše začinjenu i da izbegavate citrusno voće.
Ako je cilj autofagije bio da izgubite telesnu masu onda bi bilo bolje da Vam se plan ishrane bazira na kalorijskom deficitu. Pratite koliki Vam je dnevni unos kalorija i postepeno smanjujte.

Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

 

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostale odgovore na pitanje nutricioniste možete pročitati OVDE!

Pitajte stručnjaka

More Articles