Voćni mafini bez šećera
Ukoliko ste rešili da smanjite unos šećera, predlažemo vam da napravite ovu brzu poslasticu pogodnu i za decu stariju od godinu dana:
Vreme pripreme: 25 minuta
Potrebno je:
2 banane
2 jaja
5 kašika brašna – za bezglutensku verziju birajte brašno od prosa
1 kašika ulja – maslinovog ili drugog
1 kašika kakaa
kašičiva praška za pecivo (ukoliko ne unosite gluten, nemojte koristiti prašak)
prstohvat sode bikarbone
prstohvat soli
OPCIONO: ukoliko volite slađe mafine, dodajte jednu veću kašiku meda
OPCIONO: 2 šake bobičastog voća (izbor je vaš: borovnice, jagode, maline, kupine)
Priprema:
Uključite rernu i podesite temperaturu na 200 C.
U činiji izgnječite dobro 2 banane, dodajte i umutite 2 jaja i ulje, a zatim sipajte i umutite preostale suve sastojke. Ukoliko želite slađe mafine, na kraju dodajte kašiku meda pa smesu sipajte u korpice za mafine. U svaku korpicu dodajte po nekoliko bobica.
Pecite mafine 15 minuta.
NAPOMENA: Med je teži od ostalih sastojaka pa pada na dno posude u kojoj mutite smesu za mafine. Zbog toga, prilikom sipanja smese u korpice za pečenje, morate povremeno mešati masu, da bi svi mafini bili jednako slatki. U suprotnom, najslađi će biti oni koje poslednje sipate u korpice jer je sav med pao na dno.