Torta sa čokoladom i višnjama

Torta sa čokoladom i višnjama

Uprkos virusu korona i svemu što o njemu slušate ovih dana, rešila sam da opet ovaj petak odvojim za još jedan recept. Možda će ovih dana neko baš želeti da proslavi rođendan uz tortu sa višnjama. Skoro sam je probala i svi smo se složili da je odlična lagana varijanta, ako volite takve torte. Nije baš prevelika. Recimo da ispadne oko 20 parčića, pa imajte to u vidu kada je budete pravili. Obzirom da je teško da ćete u ovo doba praviti veće slavlje, taman vam može dobro doći.

Čeri torta (Cherry cake)

Ovaj recept imam zapisan u svesci bezmalo 15 godina i nikada je nisam pravila. Ne znam uopšte od koga sam ga i zašto prepisala, a ne sećam se da sam je negde ni jela ranije.

Probala sam razne recepte za čeri tortu, neki su bili odlični, neki pak kiseli sa previše višanja. Ova torta sa čokoladom i višnjama je taman kako treba. Možda možete dodati nešto u žuti fil, ako biste jaču varijantu. Na primer: 200 g mlevenih lešnika, oraha, badema ili keksa.

Sastojci za tortu sa višnjama i čokoladom

Kora – torta sa čokoladom i višnjama

·         3 jajeta

·         80 g šećera

·         1 vanilin šećer

·         50 g brašna

·         ½ praška za pecivo (može i ½ kašičice sode bikarbone)

·         40 g kakoa

·         50 ml mleka

Fil za tortu

·         900 ml mleka

·         120 g pudinga od vanile (3 kesice)

·         1 vanilin šećer

·         250 g maslaca

·         180 g šećera u prahu

·         300 g očišćenih i oceđenih višanja

Čokoladni ganaš

·         200 ml slatke pavlake za šlag

·         200 g crne čokolade

Kako se pravi torta sa čokoladom i višnjama?

Umutiti žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve promešajte, pa dodajte mleko i  sneg od prethodno umućenih belanaca. Koru sipajte na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 180 stepeni.

Fil za tortu pravite tako što u 900ml mleka skuvate pudinge. Kada se ohladi dodajte puter, vanilin šećer i šećer u prahu.

Stavite koru u poslužavnik, zatim je premažite polovinom fila. Preko naređajte višnje. Možete ih malo utisnuti, a zatim nanesite drugu polovinu fila. Ostavite tortu da se ohladi.

Ganaš pravite tako što u šerpi zagrejete slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu do ključanja, zatim ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Oko 2 sata. Kada se ohladi i stegne, umutite je mikserom i onda premažite tortu.

 

Posna torta sa višnjama

Čula sam posne varijacije na temu, ali moram priznati da mi se nijedna nije dopala. Prvo, ne volim da koristim biljne napitke, koji se vode kao mleko, a koji se koriste za koru i kuvanje pudinga. Radije ne pravim ništa sa pudingom, ako se koristi voda ili ova zamena.

Drugo, onda se koristi margarin, a treće u čokoladu koja ide preko se dodaje samo malo ulja. Ne pravi se ganaš. Meni sve ovo nije po volji, vi možete probati, a ako imate sličan recept koji vam se čini da može biti dobar – tu sam. Javite!

Booking.com