odrastanje brata i sestre
Odrastanje brata i sestre

Brat i sestra

Starija sestra i mlađi brat

Devojčica od malena u igri sa lutkama preuzima ulogu mame, vaspitava se tako da neguje emocije, i samim tim, sa dolaskom bebe u kuću, ona uživa u ulozi starije sestre. Često se postavlja zaštitnički, pokušava da brine o bebi imitirajući mamino ponašanje.

Normalno je da će se verovatno u početku javiti i ljubomora, koja može biti jako izražena ako dete nije dobro pripremljeno na dolazak novog člana porodice. Ali u ovom slučaju, kada ljubomora jednom bude prevaziđena, ona se više ne vraća već prerasta u ogromnu bezrezervnu ljubav sestre prema bratu.

Nemojte napraviti grešku i ostavljati starijem detetu da čuva mlađe. To je takođe dete, a ne staratelj i ne treba da mu bude posao da čuva mlađeg brata. Svako dete treba da ima podjednaku roditeljsku brigu, pažnju, razumevanje i ljubav, ali i detinjstvo.


Stariji brat i mlađa sestra

Kao i kada je u pitanju starija sestra, roditelji i u ovom slučaju često prave ogromnu grešku u vaspitanju očekujući od dečaka da preuzme ulogu zaštitnika i muškarca. Dečak će možda i uživati u ovoj ulozi sve dok sestra to ne počne da koristi prebacivanjem krivice na njega u situacijama kada je ona odgovorna. Prebacivanje krivice je ubedljivo najučestalije kada su u pitanju stariji brat i mlađa sestra.

U vreme puberteta, odnos postaje dosta komplikovan bilo da se radi o većoj ili manjoj razlici između brata i sestre.

Ako je reč o većoj razlici, kada sestra uđe u pubertet, brat će postati previše zaštitnički nastrojen, može praviti probleme sestri i odbijati da je ona dovoljno zrela da uđe u pubertet i ima neka nova interesovanja.

Kada je u pitanju manja razlika u godinama, ulaskom u pubertet će prestati da se primećuje razlika. Posebno jer devojčice ranije ulaze u pubertet, pa će emotivno i fizički delovati starije od brata. Brat će se osećati nemoćno jer ne može više na isti način da štiti sestru, a dodatno će ga zbunjivati i uznemiravati interesovanje njegovih drugova za sestru.

 

 

Save

Povezani članci

Booking.com