Neplodnost kod muškarca - kako se ispituje

Ispitivanje neplodnosti kod muškarca

Istraživanja pokazuju da je kod polovine parova koji imaju problem sa sterilitetom uzrok u muškarcu, a kod podjednakog procenta parova uzrok je kod žene. Mada se kod muškarca uzrok steriliteta brže i lakše otkriva, problem je što se mnogo teže i duže leči.

Analiza neplodnosti

Osnovna analiza koja se radi kod muškarca je spermogram sa spermokulturom. Ovo je procedura u kojoj se analizira ejakulat – ispituje se njegova količina, boja, izgled, broj spermatozoida, njihova pokretljivost i vitalnost i određuje se procenat spermatozoida koji imaju patološku formu.

Nalaz spermokulture pokazuje prisustvo bakterija, odnosno infekcije koja bi mogla biti uzrok neplodnosti.

Spermogram i spermokultura mogu se analizirati u gotovo svakoj laboratoriji, a rezultat analize čeka se obično od jednog do pet dana. Rezultate bi trebalo da protumači urolog, koji upućuje na dalje ispitivanje i lečenje, ukoliko je to potrebno.

Brisevi za muškarce 

Osim ovih testova, muškarci se često upućuju na uzimanje uzorka briseva na nekoliko najčešćih bakterija: mikoplazmu, hlamidiju i ureaplazmu. Muškarcima se ispituje i hormonalni status, radi se ultrazvuk testisa i prostate i ispituju krvni sudovi testisa. Takođe se rade analize radi utvrđivanja eventualnog postojanja antispermatozoidnih antitela koja bi mogla sprečiti začeće.

Save

Booking.com