Kako da znam da sam plodna?

Koje su šanse da imam problem sa plodnošću?

Šanse su na vašoj strani - samo oko 12 odsto žena ima problem sa ostajanjem u drugom stanju, prema različitim statistikama. Naravno, nećete znati sa sigurnošću to dok ne počnete da pokušavate da zatrudnite, ali ove naznake su dobar pokazatelj da je vaše telo spremno za bebu.

Znate kad vam dolazi menstruacija.

Žene koje dobijaju menstruaciju svakih 24 do 35 dana verovatno imaju normalnu ovulaciju. Redovan ciklus je jedan od najjasnijih znakova da vaši hormoni rade pravilno i da dolazi do otpuštanja jajne ćelije svaki mesec.

Možete da pratite kada je ovulacija.

Osim dužine ciklusa i njegove predvidivosti, dobar je znak ako možete da otkrijete suptilne naznake svog tela da je ovulacija nastupila u svakom ciklusu.

Većina žena ima ovulaciju 14 dana pre sledeće menstruacije. (U 28-dnevnom ciklusu, to znači da da je ovulacija 14. dana. U 32-dnevnom ciklusu, znači da je 18. dana.) Ali ako Vaš ciklus nije potpuno redovan od meseca do meseca, teško je znati sa sigurnošću. Korištenjem opreme za predviđanje ovulacije kao što su LH trakice, „Maybe Baby“ ili pravljenjem grafikona Vaše telesne bazalne temperature možete utvrditi kada je zapravo ovulacija, mada ni to nije potpuno precizno.

Imate zdravu težinu.

Prekomerna ili premala težina može da poveća verovatnoću da ćete imati problem sa plodnošću. Kod prekomerne težine žene, višak masnoća u telu može da poremeti osetljivu ravnotežu hormona potrebnih za ovulaciju i koji pomažu razvoj i rast zametka u normalnoj trudnoći. Sa druge strane, žene sa premalo masnoća mogu da imaju poteškoće tokom začeća, jer njihova tela se trude da očuvaju energiju kako bi ostatak tela ispravno funkcionisao, a to može da isključi ovulaciju.U mnogim slučajevima, imati normalan menstrualni ciklus je najvažniji pokazatelj da ste plodni, bez obzira na težinu. Ali, gubljenje ili dobijanje na težini do zdravog indeksa telesne mase (idealno je 20-24), a pre nego što počnete da radite na trudnoći, je pametan potez. Ako kilažu dovedete u red na zdrav način to će vam pomoći i da imate zdraviju trudnoću, porođaj i postporođajni oporavak.

Nemate izraštaje na materici ili endometriozu.

Simptomi poput bolova u karlici ili izuzetno bolnih, teških ili dugih menstruacija često su glavni simptomi mioma i endometrioze, iako mnoge žene ne otkriju ta stanja sve dok ne naiđu na poteškoće sa ostvarivanjem trudnoće. Iako postojanje izraštaja ili endometrioza može da poveća rizik od problema sa plodnošću, oni ne znače nužno da nećete moći da zatrudnite.

Miomi su benigni tumori materice koje ima 20 do 40 odsto žena, ali njihova veličina i položaj su ono što ima najveći uticaj na problem steriliteta. Izraštaji koji štrče u materici mogu da izazovu smetnje za embrion i njegovu implantaciju i kao i za pravilan razvoj fetusa. S druge strane, nekad te izrasline ne moraju da imaju nikakav uticaj na sve to. Ako su izraštaji neugodni ili utiču na plodnost, oni mogu da budu uklonjeni operacijom.

Endometrioza je poremećaj u kojem endometrijum materice raste u organima izvan materice, kao što su jajovodi ili jajnici. To može da dovede do stvaranja ožiljaka na tkivu koji sprečavaju da jajna ćelija bude pravilno otpuštena ili oplođena. Uzimanje kontraceptivnih pilula ili hirurški zahvat može da smanji endometriozu.

Nikada niste imali nelečenu polno prenosivu bolest.

Određene bakterijske infekcije, kao što su hlamidija i gonoreja mogu da se prošire na organe duž reproduktivnog trakta, uzrokujući upalni proces u karlici. Takva infekcija može da prouzrokuje ozbiljne štete na jajnicima, jajovodima i drugim organima, kao i da znatno poveća rizik od neplodnosti. Iako može da ima simptome kao što su temperatura, pojačan vaginalni iscedak, bolovi tokom polnog odnosa i mokrenja kao i nepravilno menstrualno krvarenje, kod oko trećine žena infekcija prolazi nezapaženo od strane žene i njihovih lekara. Ako se nikada niste testirali na ove polno prenosive bolesti, pitajte svog ginekologa za to. Antibiotici mogu da izleče infekciju i da spreče dalju štetu.

Ne pušite.

Ne moramo vam reći da je navika konzimuranja cigareta loša za Vaše zdravlje, ali trebate da znate i da pušenje može da ošteti jajne ćelije i poremeti ovulaciju, što sve povećava vreme koje je potrebno da biste ostali trudna, a čak i ako se to desi, povećava i rizik od pobačaja. Ti izgledi su još i gori ako i partner takođe puši.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Booking.com