alkohol, droga i plodnost
Uticaj droge i alkohola na sposobnost začeća

Alkohol, droga i plodnost

Dok nedopuštene droge i alkohol mogu da ozbiljno utiču na zdravlje trudnoće, manja je verovatnoća da će uticati na ženinu plodnost. Međutim, istraživanja su pokazala da droga i alkohol mogu da utiču na mušku plodnost.

Korišćenje ilegalnih droga poput marihuane, heroina, kokaina, ekstazija, ketamina i amfetamina mogu doprineti problemima sa plodnošću. Moguće je da ćete teže ostvariti trudnoću ako konzumirate drogu, a neke vrste mogu čak napraviti i ozbiljne probleme u trudnoći.

Da li konzumiranje alkohola i droge ima uticaj na plodnost žene?

Alkohol sam po sebi, neće imati uticaj na potpuni sterilitet kod žena. Međutim, žene koje konzumiraju alkohol u većim količinama često imaju probleme sa menstruacijom, bilo da je u pitanju obilna, neredovna menstruacija ili njeno potpuno odsustvo. Samim tim, moguće je i da će žena imati ređe ovulacije.

Marihuana i plodnost kod žena

Marihuana (kanabis, hašiš) je droga koja se najčešće koristi kada su oba pola u pitanju. Učestala konzumacija većih količina može uzrokovati hormonski poremećaj kod žena, pa će samim tim imati problem sa zatrudnjivanjem u odnosu na žene koje ne konzumiraju marihuanu.

Ako ne možete sami da se odvikenete od korišćenja droge, neophodno je da se javite lekaru, kako bi vas uputio u centar za odvikavanje pre nego što ostanete u drugom stanju. Najbolje je da koristite kontracepciju sve dok ne budete sigurno da više niste zavisni od korišćenja droge.

Da li pijenje alkolola i konzumiranje droge ima uticaj na sterilitet kod muškaraca?

Kod muškaraca, oba testisa i jetra su direktno pogođeni etanolom, komponentom većine alkoholnih pića. Zbog učinka etanola, dolazi do atrofije testisa (propadanje tkiva) i fibroze testisa (ožiljaka), što se obično nalazi kod hroničnih alkoholičara.

Nivo testosterona je često smanjen kod ovih muškaraca i rezultat toga su neretko problemi sa erekcijom. Nekada muškarci koji konzumiraju velike količine alkohola imaju problem da ostvare, a zatim i održe erekciju.

Kod muškaraca koji piju previše alkohola, osim erektilne disfunkcije može se javiti:

  • gubitak interesovanja za seks, 
  • manjak testosterona (hormona važnog za začeće), kao i 
  • problemi sa količinom sperme.

Sa druge strane, obavljeno je više istraživanja na temu analize spermograma i konzumiranja alkohola i sva su pokazala da unos alkohola nema uticaj na količinu spermatozoida.

Marihuana može izazvati niži nivo testosterona i probleme sa kvalitetom sperme kod muškaraca.

Kokain izaziva smanjeno uživanje u seksu, česte poteškoće sa erekcijom i smanjenu sposobnost za proizvodnju sperme.

Šta oba pola treba da urade kada planiraju potomstvo?

Ako pokušavate da zatrudnite, povećaćete svoje šanse za uspeh ako vaš partner izbegava alkohol i marihuanu. Dobra vest je da se sa smanjenjem konzumiranja alkohola, stvari vraćaju dobrim delom u pređašnje stanje.

Važno je da se javite lekaru, ako sumnjate na trudnoću, a koristili ste ilegalnu drogu, kako biste utvrdili šta je potrebno da preduzmete kao sledeći korak.

Šta ako utvrdite trudnoću, a pili ste alkohol ili konzumirali drogu?

Pre svega nemojte odmah brinuti. Rizik od štete po bebu, kada je alkohol u pitanju je veoma mali. Najvažnije je da prestanete da pijete od sada. Konsultujte se sa lekarom i imajte na umu da će vas medicinsko osoblje podržati u nameri da prestanete i neće vas osuđivati, stoga im se obratite za pomoć bez ustručavanja.

Razgovarajte sa lekarima i obavite sve potrebne analize, ako ste do sada koristili neku vrstu droge u trudnoći. Važno je da se utvrdi da li je sa bebom sve u redu.

Kod trudnica koje konzumiraju heroin može doći do: odlubljivanja posteljice, pobačaja, mrtvorođenog deteta, niske telesne težine bebe na rođenju, prevremnog porođaja, kao i do mogućnosti da se beba mora odvikavati od droge odmah po rođenju.

Literatura:

  1. Tommy's: Drugs, alcohol and Trying to Concieve - https://www.tommys.org/pregnancy-information/planning-a-pregnancy/are-you-ready-to-conceive/drugs-alcohol-and-trying-conceive

  2. Royal College of Obstetricians & Gynaecologists: Alcohol and Pregnancy – https://www.rcog.org.uk/en/patients/patient-leaflets/alcohol-and-pregnancy, januar 2018. godine

  3. UK Chief Medical Officers Low Risk Drinking Guidelines – https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/545937/UK_CMOs__report.pdf, avgust 2016. godine