Drugi mesec trudnoće
07. nedelja trudnoće

Drugi mesec trudnoće - 3. nedelja

Vi ste buduća mama! - 7. nedelja trudnoće

Normalna je pojava da se ukus potpuno promeni tokom trudnoće. Može se javiti usled hormonskih promena, ali i kao rezultat metaboličkih promena i zahteva za dodatnim kalorijama. Pojedine studije čak pokazuju da se kod iste trudnice iz trimestra u trimestar menjaju želje za određenom vrstom hrane. Najčešće želje za hranom trudnica se odnose na: kisele krastavce, slane grickalice i voće.

Pročitajte više o neobičnim željama za hranom u trudnoći!

 

Kako ćete se osećati 7. nedelje trudnoće?

Od ove nedelje ćete sve više početi da se osećate kao trudnica. Simptomi trudnoće počinju da se javljaju kod većine. Možda ćete pomišljati da nikada nećete biti ''ona stara'' ponovo.

Stefan (Zorana Bes) 6+5

Stefan (Zorana Bes)  6+5 nedelja

Jutarnje mučnine verovatno još uvek imate ili one tek sada počinju. Ako imate sreće mučnina će dolaziti samo sa istovremenim nagonom za povraćanjem, a inače vas neće mučiti, a ako zaista imate sreće, onda je nećete ni imati.

Pročitajte više o jutarnjoj mučnini!

Pojavljuje se i pojačano lučenje pljuvačke, posebno kod žena koje imaju i mučnine. Smatra se da žene koje pate od mučnina nesvesno pokušavaju da progutaju manje pljuvačke koja se onda sakuplja u ustima i smeta.

Metalni ukus, ili pak kiselkast ukus, se takođe mogu javiti već sada. Traje i satima nakon što pojedete nešto. Iako je neprijatan, potpuno je normalno da ga imate u prvom trimestru. Srećom, kao i mučnina, obično nestaje u drugom trimestru.

Ove nedelje postoji mogućnost da počnu da vam se javlja i migrena. Pokušajte da izbegavate stvari koje mogu uticati na to da se migrena javi ili pojača: jake mirise, čokoladu, sireve, vina, kafu, nedostatak sna, stres, dim...

Pročitajte više o migreni tokom trudnoće!

Učestalo mokrenje je još jedan simptom trudnoće koji možete očekivati u sedmoj nedelji. Posebno ukoliko i povraćate, činiće vam se da nema potrebe da izlazite iz kupatila. Često mokrenje je sporedan efekat svih hormonskih promena u trudnoći i činjenice da se povaćava količina krvi koja cirkuliše u organizmu. Vaši bubrezi sada mnogo napornije rade da bi održali korak sa opterećem organizma.

 

Pratimo bebin razvoj u drugom mesecu trudnoće - 3. nedelja!

U 7. nedelji trudnoće, bebine crte lica postaju izraženije. Počeće da se raspoznaju usta i da se formira jezik (što vi nećete moći da vidite). Tokom ove nedelje formiraće se i oči koje će sada imati i mrežnjaču. Srce bebe će početi da kuca definitivno i ona će proizvoditi sopstvenu krv. Počeće i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca.

Beba će imati neusklađene pokrete koje vi nećete moći još uvek da primetite.

Formiraju se i počeci ruku i nogu, mlečni zubi takođe počinju razvoj, a naziru se i tanke vene pod kožom. Do sada će se formirati i creva i slepo crevo.

Bavimo se merama bebe i trudnice u 7. nedelji trudnoće!    

Vaše telo

Još uvek se ne primećuje da ste u drugom stanju, ali može se desiti da sada već osećate zatezanje povremeno u donjem delu stomaka, najčešće uveče. Svakako ćete, posebno ukoliko vam ovo nije prva trudnoća povremeno misliti da su vrećaste pantalone mnogo udobnije od farmerki.

Iako vam trenutno izgleda da će proći večnost dok svi ne budu mogli da primete da ste u drugom stanju, verujte nam da će očas proći vreme dok ne postane kao lubenica, pa uživajte u poslednjih nekoliko nedelja kada možete da se saginjete i vidite prste na nogama.

Vaša beba

Tokom sedme nedelje trudnoće, beba raste neverovatnom brzinom. Sada dostiže dužinu do 13 milimetara. Veličine je velike borovnice ili manjeg zrna grožđa.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 7. nedelju trudnoće

Sve što jedete sada ima šanse da utiče na razvoj bebe. Proverite koju hranu smete da jedete, a koju bi trebalo da izbegavate. Želje za hranom su neobične u trudnoći, dešava se da vegeterijanci ''umiru'' od želje za biftekom i drugim proizvodima od mesa. Želje mogu da vas odvedu u gojaznost, pa budite oprezni, a sa druge strane mogu biti znak da vašem organizmu fale određene hranljive materije.

 

Prethodna - 6. nedelja trudnoće

Naredna - 8. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

 

 

Save

Save

Save

Booking.com