Kalendar trudnoće po nedeljama
Kalendar trudnoće - trudnoća po nedeljama 1-40. nedelja

 

Kalendar trudnoće - izaberite nedelju trudnoće u kojoj se nalazite

1. mesec trudnoće

2. mesec trudnoće

3. mesec trudnoće

4. mesec trudnoće

5. mesec trudnoće - kalendar

6. mesec trudnoće

7. mesec trudnoće

8. mesec trudnoće - kalendar

9. mesec trudnoće

Pratite i Kalendar razvoja bebe:

 

Kalendar trudnoće je namenjen vama, ukoliko želite da pratite šta se dešava tokom trudnoće, i bićete informisani o svemu. Praćenjem kalendara znaćete kako fetus napreduje sve do momenta dok ne budete imali prilike da se upoznate licem u lice i nastavite vašu zajedničku avanturu.

Kalendar trudnoće sadrži važne medicinske informacije, kao i informacije o mogućim psihičkim tegobama i brigama sa kojima se veliki broj trudnica suočava.

Kalendar trudnoće po nedeljama

Pripremili smo za vas sveobuhvatni kalendar trudnoće po nedeljama. Znamo da se neki teško snalaze sa nedeljama, pa u nastavku teksta imate naglašeno koja je nedelja okvirno koji mesec. U okviru kalendara imaćete prilike da pročitate o svim pojavama koje se tokom trudnoće dešavaju u telu majke, kako će se ona osećati, za šta bi trebalo da se pripremi. Takođe možete pratiti razvoj fetusa iz nedelje u nedelju, koji organi se razvijaju, koliko će beba biti teška i koliko će žena dobijati telesne težine u proseku. U svakom tekstu ćete imati priliku da pratite linkovane reči ili dodate tekstove koji će vam opširnije objasniti ono što se navodi u datoj nedelji.

Pročitajte: Računanje nedelja i meseci trudnoće

Koliko traju tromesečja u trudnoći?

Često lekari spominju i podelu na tromesečja. Uglavnom onako okvirno kažu da je prvo tromesečje najrizičnije, tada je i jutarnja mučnina najintenzivnija. Drugo tromesečje trudnoće je kod velike većine trudnica najlagodniji period bez previše problema i onaj u kom imaju prilike da najviše uživaju. Kada uđete u poslednje, treće tromesečje, beba ima najviše šanse da preživi i ako se rodi, ali tada je i važan finiš za njen rast i razvoj, a često težak za trudnicu zbog povećane telesne težine, čestih gorušica, otoka na nogama, rizika od preeklampsije.

U svakom trimestru radi se po jedan ekspertski ultrazvuk i to su zapravo jedina obavezna 3 ultrazvučna pregleda u trudnoći. Čak u mnogim razvijenim evropskim zemljama jedini na koje ćete ići.

Većina beba se rodi između 38. i 42. nedelje trudnoće, a veoma mali procenat žena se porodi baš na dan termina. Od početka će vam lekar reći vaš očekivani dan porođaja, na osnovu vaše poslednje menstruacije i ultrazvučnog nalaza, ali ne morate se uzdati da će se porođaj dogoditi baš tog dana.

Kako se dele trimestri u trudnoći?

Prvi trimestar trudnoće

Prvo tromesečje trudnoće je od 1. do kraja 12. nedelje trudnoće.

Drugi trimestar trudnoće

Drugo tromesečje u trudnoći se računa od 13. pa do kraja 26. nedelje trudnoće.

Treći trimestar trudnoće

Treće tromesečje je od 27. nedelje pa sve do kraja trudnoće u kojoj god nedelji da se porodite.

Imajte na umu da se svaka žena oseća drugačije, svaka beba razvija individualno, te da su ovo samo okvirne smernice. Sa druge strane, mnogim trudnicama će ovaj kalendar biti značajan zbog možda nekih dilema koje i same imaju u trudnoći i misle da su same u tome.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save