Drugi mesec trudnoće
06. nedelja trudnoće

Drugi mesec trudnoće - 2. nedelja  

Vi ste buduća mama! - 6. nedelja trudnoće

Braonkasti sekret ili par tačkica krvi se mogu javiti ove nedelje. To nije ništa neobično i nema razloga za paniku. Međutim, svako krvarenje bi trebalo javiti lekaru, ipak obilnije krvarenje može biti i znak predstojećeg pobačaja ili nekog drugog problema.

 

Kako ćete se osećati 6. nedelje trudnoće?

U 6. nedelji trudnoće, vaša materica je još uvek uobičajene veličine, ali se vaše dojke već počinju uvećavati. Moguće je da vam smeta grebanje košulje po dojkama, osećate pečenje. U jednom trenutku, možda već ove nedelje, a možda znatno kasnije, vaše areole (područje oko bradavice) će početi da tamne. Lekari nisu sigurni zašto se to događa, mada se pretpostavlja da je to priroda uredila, kako bi beba čim se rodi, vizuelno lakše mogla da pronađe dojku.

Još uvek se ne primećuju promene na vašem telu, međutim moguće je da će uveče uskoro početi da vas stežu farmerke oko struka. Vreme je da idete u kupovinu. Odlučite da li želite da odmah počnete sa kupovinom garderobe za trudnice ili biste radije još neko vreme nosili običnu garderobu. U slučaju da kasnije želite da pređete na trudničku, sada kupite jedan do dva para običnih za broj većih pantalona. Najbolji izbor su pantalone sa elastičnim pojasom i helanke.

Sada je pravo vreme da razmotrite prve analize koje planirate da radite i zakažete ih neinvazvni prenatalni test ili dabl test.

Pratimo bebin razvoj u drugom mesecu trudnoće - 2. nedelja!

Vaša beba prestaje da bude ''loptica''. Formiraju se tamne mrlje na mestu gde će se formirati oči i nozdrve počinju formiranje. Pojavljuju se jamice sa strane glave – tu će se razviti uši. Mali pupoljci će vremenom formirati ruke i noge.

U 6. nedelji će početi da kuca srce vaše bebe. Srce kuca od 100 do 140 otkucaja u minuti, a krv počinje da kruži kroz embrion. Nemojte se zabrinuti ako lekar ne bude mogao da čuje srčanu radnju, svaka beba se individualno razvija, pa će vam reći da dođete naredne nedelje kako bi mogao da isprati bebin razvoj.

Kada i bude detektovana srčana radnja, moguće je da će biti vidljiva samo na monitoru, ali će se otkucaji čuti tek za neku nedelju.

Da li ste znali da je beba u ovom uzrastu već u stanju da reaguje refleksno kao odgovor na dodir već u ovoj nedelji? To je zbog razvoja centralnog nervnog sistema i povezivanja mišića u telu sa ekstremitetima.

Bavimo se merama bebe i trudnice u 6. nedelji trudnoće!

Vaše telo

Možete početi da dobijate na težini u 6. nedelji trudnoće. Većina žena se ugoji oko dva kilograma u celom prvom tromesečju. Neke će dobiti i više, a s druge strane, one koje su imale problem sa mučninom imaju šanse da izgube kilograme do kraja prvog tromesečja.

Mogu se javiti prve promene u debljini vašeg struka, posebno ako vam ovo nije prva trudnoća. Materica polako počinje da se povećava.

Vaša beba

Vaša beba raste! Lekar će ultrazvučno meriti dužinu bebe. Mera se obeležava oznakom ''CRL'', a ona predstavlja rastojanje od vrha glave do kraja guze. U 6. nedelji dužina bebe iznosi 2 do 5 milimetara. To je otprilike veličina pola zrna graška.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

 

Još saveta za 6. nedelju trudnoće!

Ukoliko nemate mučninu, postoji mogućnost da se suočite sa viškom kilograma. Počnite da razmišljate o tome kako ćete uskladiti svoju ishranu.

ZAPAMTITE: Ne treba da jedete za dvoje!

Beba tek od kraja drugog tromesečja zahteva dodatnih 300 kalorija, što je, na primer, jedan đevrek dnevno. Mnoge trudnice preteruju i unose preko 500 kalorija na dan.

Kada prestanu jutarnje mučnine, povećaće se i vaš apetit. Jedite nekoliko malih obroka, zdravije je, a može i smanjiti mučninu. Ona je često mnogo gora kada je stomak prazan. Najbolje što možete da uradite za svoju bebu je da se zdravo hranite.

Pročitajte još:

Kako da isplanirate dnevni meni u trudnoći

Ishrana trudnice

Neobične želje za hranom u trudnoći

Prethodna - 5. nedelja trudnoće

Naredna - 7. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

 

 

Save

Save

Save

Booking.com