treći mesec trudnoce
10. nedelja trudnoće

Treći mesec trudnoće - 2. nedelja

Vi ste buduća mama! - 10. nedelja trudnoće

Prekomerno gojenje i neadekvatna težina su povezani sa lošim razvojem bebe. Žene sa prekomernom težinom rađaju bebe sa više problema, dok one koje optimalno povećaju telesnu težinu u trudnoći dobijaju zdravije bebe. Prekomerna težina dovodi u pitanje i probleme pri porođaju, kao i mogućnost da beba dobije komplikacije na rođenju. Kontrolišite redovno svoju težinu, ako ne zbog vas, onda zbog zdravlja vaše bebe.

Kako ćete se osećati 10. nedelje trudnoće?

Izdržite još malo. Samo još par nedelja i primetićete značajnu razliku kada su jutarnje mučnine u pitanju.

Do 10. nedelje već ćete imati prilike da osetite i mnoge pozitivne strane vaše trudnoće. Recimo, verovatno ste već imali priliku da čujete otkucaje srca vaše bebe. To je trenutak kog ćete se zauvek sećati i bilo bi lepo da ga podelite sa partnerom. Tokom prve posete ginekologu, ni partner ni vi ne bi trebalo da se ustručavate da pitate lekara sve što vas zanima.

 

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće - 2. nedelja!

Do kraja ove nedelje, beba prestaje da bude embrion i postaje fetus. Fetalni period je vreme kada će beba proći period brzog rasta. U ovoj nedelji beba je već u manjoj opasnosti od malformacija, koje se obično javljaju u prvih devet nedelja trudnoće. Posle pregleda ove nedelje, možete malo da odahnete. Važno je da znate da izloženost toksinima tokom cele trudnoće može biti štetna za plod. Zdravlje bebe u velikoj meri zavisi od brige i nege koju joj posvećujete u ovom periodu. Unutrašnji organi fetusa počinju da se formiraju, uključujući jetru, bubrege i creva. Mozak će početi da funkcioniše. U naredne tri nedelje, dužina bebe će naglo rasti. Sićušni detalji će početi da se pojavljuju, uključujući nokte. Vaša beba će u narednom periodu početi da guta namionsku tečnost. Kičmeni nervi postavi vidljivi u ovom periodu trudnoće.

Bavimo se merama bebe i trudnice u trećem mesecu trudnoće - 2. nedelja!

Vaše telo

Tokom ove nedelje i vi i vaš partner moćićete u večernjim satima da primetite da je stomak počeo blago da se zateže, a možda čak postaje i zaobljen. U narednih nekoliko nedelja počeće da se primećuje veći stomak.

Vaša beba

Beba je ove nedelje duga između 2,5 i 3 cm, a teška je oko čitavih 4 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 10. nedelju trudnoće

Postoje testovi koji su obavezni tokom trudnoće, dok se drugi obavljaju isključivo pod specifičnim okolnostima. Preporučuje se da obavezno uradite ekspertni ultrazvuk između 11. I 14. nedelje trudnoće, a zatim i Double test. Ove nedelje možete da već možete da uradite neinvazivni prenatalni test, koji je inovacija i nudi najkompletniji skrining.

Ženama starijim od 35 godina savetuje se da obavezno urade neku od detaljnih analiza:

- Biopsiju horionskih čupica,

- Amniocentezu ili ukoliko se prekasno odluče

- Kordocentezu.

 

Prethodna - 9. nedelja trudnoće

Naredna - 11. nedelja trudnoće    

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

KALENDAR-TRUDNOCE-2018.jpg             
   

Save

Save

Save

Save

Save

Booking.com