Beba - 17. nedelja

Beba stara četiri meseca – 1. nedelja

Beba je sada dovoljno velika da uživa u svemu što je okružuje. Prija joj da razgleda okolinu, sluša zvuke i dodiruje različite predmete. Ona je već u stanju da poveže ukus hranem sa onim što vidi ispred sebe. Pročitajte: Zašto beba sve stavlja u usta?

Vodite računa, posebno kada ste u većem društvu, gde je buka i ima previše dešavanja, jer beba vrlo brzo postane prestimulisana i nervozna. Tada joj je teže da zaspi i može se dogoditi da slabije jede. Nikako se nemojte truditi da je ostavite, već je uzmite u zagrljaj i pokažite joj da ste tu, da je bezbedna i da može da se opusti.

Razvoj četvoromesečne bebe – 1. nedelja

Beba sada već prepoznaje ritmične pesmice koje joj pevate. Dečije pesmice su prilagođene bebama u najranijem uzrastu i možda imaju omiljenu uspavanku. Odaberite neku koju ćete češće ponavljati i koja će bebu moći da umiri i u nepredviđenim okolnostima. Na primer, na pregledu kod lekara, kada je nešto zaboli ili je previše nepoznatih ljudi u okruženju. Beba povezuje poznatu melodiju i mamin glas koji pevuši, to je umiruje jer je tu pesmu već naučila da čuje u vreme kada je potpuno bezbedna – pred spavanje, tada je okupana, sita i mama je prisutna.

Pročitajte zašto je važno da bebama pevate uspavanku...

Druženje sa četvoromesečnom bebom – 1. nedelja

U ovoj fazi, beba grabi sve oko sebe. Međutim, još uvek ima problem da pusti predmet koji uzme. Sada joj možete dodavati igračke koje će ona rado uzimati, a zatim ispitivati tako što će ih prinositi ustima.

Kao što smo već spominjali, ovo je vreme kada treba da intenzivno pevate bebi, kao i da joj čitate. Svakodnevnim čitanjem, beba će ubrzo naučiti da i sama lista strane, pa za par meseci nećete imati problem sa cepanjem slikovnica. Objašnjavajte joj slike, koristite kratke reči crveno, meda, drvo, proleće...

Ove nedelje obratite pažnju na...

Verovatno ćete ovih dana ići na kontrolu ponovoi da beba primi novu dozu Pentaxim vakcine. U Srbiji se od 2014. godine i u domovima zdravlja ne daje više vakcina, već samo jedna, petovalentna. O vakcinaciji više možete pročitati ovde...

Moguće je da vašu bebu već počnu da muče zubići. Bebama uglavnom do navršenih 9 meseci nikne prvi zubić, ali ima i slučajeva kada se zubić pojavi sa četiri meseca. Obratite pažnju da li su desni otečeni i crveni, ako beba dobije temperaturu koja traje duže od 48 sati i nema drugih simptoma, ipak se obratite lekaru.

Roditelji uglavnom guranje šaka u usta i balavljenje prepoznaju kao prve znake nicanja zubića, međutim to nije uvek tako. Većina beba ima stalno balavljenje jer pljuvačne žlezde povećano počinju da luče pljuvačku između drugog i trećeg meseca, pa se može dogoditi da tokom celog dana morate bebi da stavljate nepromočivu portiklu.

Mama četvoromesečne bebe – 1. nedelja

Vaša beba sada verovatno ima koliko-toliko utvrđen ritam, a vama bi trebalo da sada ostaje malo više energije. Možda čak razmišljate i da počnete da vežbate kod kuće ili krenete u teretanu u večernjim satima. Vežbanje neće uticati na dojenje, ali još uvek izbegavajte položaje od kojih mogu da vas bole grudi ili da ih pritiskate.

Sada postoje i mnoga mesta u većim gradovima koja tokom dana omogućavaju da vežbate sa bebom. Povedite je sa sobom i vežbajte zajedno.

Prethodna: 16. nedelja

Sledeća: 18. nedelja

Booking.com