plodova vodam vodenjak, porođaj
Pucanje vodenjaka

Šta ako je pukao vodenjak?

Čak i ako ne znate baš ništa o početku porođaja, sigurno ste više puta čuli za pucanje vodenjaka kao simptom početka porođaja.

Tokom trudnoće, jedan od najvećih strahova trudnice je šta ako vodenjak pukne ranije i da li će ona to umeti da prepozna. Trudnice veoma često bespotrebno strepe proveravajući da li je pukao vodenjak, jer sa jedne strane očekuju filmsku scenu pucanja vodenjaka, kada ogromna količina vode lije, a sa druge dobijaju informacije da se može dogoditi blago naprsnuće koje sa sobom nosi moguće probleme. Da li ima mesta za paniku i šta zapravo treba da znate o pucanju vodenjaka?

Šta je pucanje vodenjaka?

Pod pucanjem vodenjaka se zapravo misli na pucanje amnionske vreće koja okružuje plod i kojoj se nalazi beba koja je u plodovoj vodi. Kada se opna probuši, dolazi do oslobođenja amnionske tečnosti (plodove vode) koja izlazi napolje.

Vodenjak može pući spontano i često to nije nalet vode koji se očekuje. Ponekad se dešava i da vodenjak ostane očuvan sve do samog početka porođaja, pa je potrebno da ga lekar ili babica probuše. Kako god da se dogodi, pucanje vodenjaka je različito iskustvo za sve.

Kako izgleda kada isteče plodova voda?

Nekim ženama se dešava da pri ustajanju ili hodanju pukne vodenjak i voda se naglo sliva niz noge. Kod drugih pak to nije slučaj i samo će primetiti vlažan donji veš. Mnoge će se pitati da li je u pitanju vaginalni iscedak, sluzni čep ili urin. 

Plodova voda nema miris urina, već je slatkastog mirisa. Može biti bleda ili blago žućkasta. Kada je u pitanju vaginalni iscedak, on je beličast, a sluzni čep je rastegljiv, često protkan braonkastim ili krvavim končićima.

 

Ako tečnost izlazi više kada ustanete i tokom vremena se lagano smanjuje, ali i dalje curi, velika je verovatnoća da je u pitanju amnionska tečnost. Svakako bi bilo najbolje da odete na pregled u bolnicu i rešite tu nedoumicu. 

Samo pucanje vodenjaka ne izaziva bol. To nije nešto što ćete osećati kao bolnu pojavu, ali je moguće da će se nakon prskanja vodenjaka kontrakcije intenzivirati.

Kada se najčešće dešava prskanje vodenjaka?

Najveći procenat prskanja vodenjaka se dešava neposredno pre početka ili tokom porođaja. Čak 90-97% trudnica tada doživi spontano pucanje ili bušenje vodenjaka. U retkim slučajevima može se desiti da vodenjak pukne ranije i tada je neophodno da se hitno javite u porodilište.

Ukoliko se javi prskanje vodenjaka, a kontrakcije nisu počele, potrebno je uvesti antibiotsku terapiju kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Šta kada plodova voda isteče prerano?

Pucanje vodenjaka pre navršenih 37 nedelja trudnoće, događa se u 3-10% slučajeva. Uzrok tome mogu biti infekcije, odvajanje posteljice od materice ili problemi sa pupčanom vrpcom.

Ako se pucanje vodenjaka dogodi pre 34. nedelje trudnoće, moguće je da će lekar preporučiti izazivanje porođaja kako bi se smanjio rizik od daljih komplikacija. Ako ne postoje znaci infekcije i drugih komplikacija, možda će se trudnoća nastaviti, ali u bolničkim uslovima, uz stroge kontrole nadležnih lekara kako bi se fetus dalje razvijao. Trudnica će sve vreme primati antibiotsku terapiju, kao i kortikosteroide da bi bebi brže sazrela pluća. 

Pročitajte više:

Simptomi prevremenog porođaja

Visokorizična trudnoća

Prevremeni porođaj

Zašto dolazi do pucanja vodenjaka?

Kada je sa trudnoćom sve u redu, vodenjak puca kada je beba spremna da upozna svet. Opna služi da bebu drži u tečnosti i tako je zaštiti od moguće povrede, ali beba ne može izaći dok god je opna cela. Stručnjaci još uvek ne znaju tačan momenat zašto se dešava pucanje vodenjaka. Nekada je to jer se beba spustila u karlicu i vrši pritisak na opnu.

Pucanje vodenjaka ne znači da će odmah početi porođaj.

Ako ne dođe do početka kontrakcija, obično najkasnije 24 sata od prsnuća vodenjaka, lekar će možda izazvati porođaj kako bi smanjio rizik od infekcije. Ali to ne mora nužno biti slučaj. Sve zavisi od slučaja do slučaja.

Kada se javi krv koja nije posledica sluznog čepa ili voda postane zelena, pristupiće se izazivanju porođaja ili carskom rezu.

Ukoliko vodenjak blago curi, trebalo bi koristiti jastučiće za upijanje tečnosti (ima ih u apotekama) ili uloške, kako vas lekar posavetuje. Važno je samo da se izbegava upotreba tampona.

Pročitajte još: Višak plodove vode

Zelena plodova voda

Ukoliko žene primete da je voda promenila boju – da je zelena ili braon, te da ima neprijatan mriis, trebalo bi da ide odmah u bolnicu. Ovo može da znači da su beba počela da ima crevno kretanje u materici. Zelena plodova voda, mnogi ne znaju, je zapravo znak da je beba kakila dok je još kod mame u stomaku.  

Kada bi trebalo da odmah krenete u porodilište?

Ukoliko se dogodi neka od ovih situacija, trebalo bi da HITNO odete u porodilište nakon pucanja vodenjaka:

-          pojavila se zelena plodova voda,

-          trudnica je pozitivna na hepatitis B,

-          dogodilo se prevremeno pucanje vodenjaka,

-          žena ima čudan osećaj u vagini ili se vidi pupčana vrpca.

Kontrakcije pre pucanja vodenjaka   

Kod većine trudnica, bolovi i kontrakcije će se javiti pre nego što pukne vodenjak. Ako tokom porođaja ne dolazi do pucanja vodenjaka, lekar ili babica ga mogu probušiti umetanjem tanke plastične igle. Ovaj postupak nije bolan. Kontakcije će postati intenzivnije nakon što je probušen vodenjak.

U samo 8-15% slučajeva doći će do pucanja vodenjaka pre nego što se jave kontrakcije.

 Image by fezailc from Pixabay