rana od epiziotomije
Nega rane od epiziotomije

Epiziotomija je hirurški postupak koji se koristi u samom procesu porođaja. Ona se radi kako bi se olakšao težak porođaj (kad je bebina glavica prevelika, kad je potrebno upotrebiti vakuum ili forceps u porođaju ili ako je došlo do zaglavljivanja ramena bebe u porođajnom kanalu) i spreče moguće komplikacije, pre svega nekontrolisano cepanje međice i posledično gubitka kontrole nad mišićima sfinkterima mokraćne bešike i rektuma.

Bol posle prirodnog porođaja u predelu međice može da bude jači ako je urađena epiziotomija. S obzirom da je to rana zašivena koncima, potrebno je neko vreme da zaraste, obično 7 do 10 dana.

Osećaj zatezanja i svraba u predelu rane su znaci njenog zarastanja.

Infekcija tog predela je moguća, mada sa malom verovatnoćom. Da bi tu mogućnost potpuno eliminisali, potrebno je da se pridržavate određenih mera nege.

  • Menjajte uložak na svakih 4 do 6 sati.
  • Kada menjate uložak, pazite da ga uklanjate pomerajući ga ka nazad (ka rektumu) da ne bi preneli bakterije iz creva u vaginu.
  • Nemojte da sedite pod pravim uglom dok konci potpuno ne ispadu, da ne bi doveli do pucanja rane u zarastanju.
  • Pri ustajanju i sedanju, uvek ustajte i sedajte preko boka i to onog koji je suprotno od strane gde je epiziotomija.
  • Ako ste u mogućnosti uvek posle mokrenja i vršenja nužde operite taj predeo. Dovoljna je upotreba samo tople vode, mada neki doktori savetuju i upotrebu manje agresivnih, dečijih sapuna.
  • Kad god ste u mogućnosti lezite, i, sklonivši uložak sa rane, obezbedite joj prirodno strujanje vazduha. Tako rana brže zarasta.
  • Nosite komotnu odeću da ne dođe do iritacije rane.
  • Sedenje 10 do 20 minuta u toploj kupki može da umanji bol.
  • Neki preparati mogu da pospeše zarastanje rane: sprejevi za zarastanje rana (tipa Oktanisept), povidon jod rastvor, blagi rastvor hipermangana. (Napomena: ove preparate ne treba kombinovati jer mogu da dovedu do prebojenosti kože).

PROČITAJTE: Kako da sprečite epiziotomiju na porođaju

Save

Booking.com