Simptomi početka porođaja

Početak porođaja

Mesecima se već pripremate za trenutak kada ćete početi porođaj. Do sada ste se pitali kako će to izgledati, a sada imate priliku da to i iskusite.

Iako ste bili nestrpljivi, vrlo je verovatno da će vam prva pomisao biti: da li ste zaista spremni!? Slede najčešći simptomi.

Dijareja i simptomi gripa

Poslednjih 48 sati pred porođaj može se dogoditi da se jave neprestana dijareja i grčevi u stomaku. Vaše telo čišćenjem creva signalizira da će porođaj uskoro početi.

Takođe, moguće je da se jave mučnina i povraćanje. Mada predporođajna mučnina nekad počinje i već na početku 9. meseca, jako podseća na onu sa početka trudnoće. Povraćanje izazivaju kontrakcije materice koje stvaraju osećaj mučnine u želucu.

Spuštanje bebe u karlicu

U prvoj trudnoći, beba se obično spušta niže par nedelja ranije. Međutim, u svakoj narednoj trudnoći, moguće je da se ovo dogodi pred sam porođaj.

Krvarenje i sluzni čep

Grlić materice počinje da se otvara i dovodi do ispadanja sluznog čepa. On može izgledati kao izvesna količina krvi, a može i kao dosta sluzav sekret, malo obojen krvlju. Kod prvorotki sluzni čep može ispasti i par dana ranije, on nije razlog da krenete u porodilište.

Pucanje vodenjaka

Nekim ženama se pucanje vodenjaka događa pre bilo kojih drugih simptoma. Ovo je signal da je beba spremna da upozna svet. Može se dogoditi da pucanje vodenjaka izgleda kao u filmu, sa ogromnom količinom vode koja se sliva, a može se dogoditi i da samo osećate malu količinu tečnosti koju ne možete da kontrolišete i zaustavite. Obično pucanje vodenjaka pokreće kontrakcije i beba vrlo brzo dolazi na svet.

Ukoliko se čeka da porođaj počne prirodnim putem, a došlo je do prskanja vodenjaka, onda se započinje antibiotska terapija da bi mama i beba bezbedne od dobijanja infekcije.

Pojava pravih kontrakcija

Za razliku od lažnih kontrakcija, ove kontrakcije ćete prepoznati tako što se javljaju sve češće, traju duže i postaju sve bolnije. Možda će se na početku javljati na svakih 10 minuta, a onda vremenom postati učestalije i javljati se na svakih 5 minuta. Kada budu počele da se javljaju na svakih 5 minuta, vreme je da krenete u porodilište.

Pročitajte: Faze porođaja - kako se odvija porođaj

Save