Prvi ginekološki pregled u trudnoći

Prvi ultrazvuk u trudnoći

Zakasnila vam je menstruacija i uradili ste test za trudnoću koji je ispao pozitivan. Čestitamo!

Sigurno su vam se pojavili već neki simptomi trudnoće i u ovom trenutku imate mnogo pitanja i briga: šta ne smem da jedem, da li ne smem da se naprežem, šta ako se prehladim, smem li da popijem lek za glavobolju...

Odgovore na sva ova i bilo koja druga pitanja koja imate daće vaš ginekolog čim odete na pregled.

PROČITAJTE: Prvi mesec trudnoće

PROČITAJTE: Računanje nedelja i meseci trudnoće

Kada da zakažem pregled? Gde?

Javite se ginekologu u vašem domu zdravlja u koji inače idete. Ako već niste, odaberite ginekologa kod koga ćete u buduće ići. Trudnice inače imaju posebne termine za preglede kako bi izbegle dugo čekanje.

Osim toga, trudnoću možete voditi i kod privatnog lekara po važem izboru.

Pregled kod ginekologa možete da zakažete čim vam izostane menstruacija, mada se obično preporučuje da sačekate oko dve nedelje kako bi lekar mogao preciznije da vidi nova dešavanja u vašoj materici. Ukoliko odete prerano, lekar verovatno neće moći sa sigurnošću da vam potvrdi da ste trudni. Otprilike u petoj ili šestoj nedelji obično se na ultrazvuku jedva vidi, ili čak ne vidi uopšte, gestacijski mešak. Ovo dosta zavisi od kvaliteta ultrazvučnog aparata. Ukoliko vam je izostala menstruacija, a trudnoća još nije vidljiva na pregledu, test Beta HCG iz krvi  bi mogao da da konačnu potvrdu.

Međutim, ukoliko imate tegobe lekaru se morate javiti odmah.

To posebno važi ako imate:

  • Jače bolove u stomaku ili leđima – blaži bolovi u donjem stomaju ili pri dnu leđa prilično su česti i normalni na početku trudnoće jer se u ovom trenutku u vašem telu dešavaju velike promene: krv se koncentriše u stomaku, a materica raste.
  • Krvarenje – mnoge žene imaju vrlo blago krvarenje na početku trudnoće, pogotovo u danima kada je trebalo da dobiju menstruaciju. Ono može biti prolazno i potpuno bezopasno, ali može biti i znak manjka progesterona, takozvanog hormona trudnoće, ili nekog drugog problema. Svakako, ukoliko primetite krvarenje, odmah se javite vašem ginekologu.
  • Neobičan sekret koji ima neprijatan miris ili stvara pečenje ili svrab – pojačan sekret u trudnoći, pogotovo beli ili vodenasti, takođe je uobičajena pojava, ali ako stvara prateće probleme, potrebno je da se javite lekaru.
  • Nesvestice, malaksalost, "lupanje srca" ili neki drugi problem koji vas zabrinjava

Čak i ako se dobro osećate, važno je ipak da na prvi pregled odete do kraja drugog meseca trudnoće jer pozitivan test za trudnoću koji ste dobili ne isključuje vanmateričnu trudnoću, a ona može biti jako opasna. Jedina potpuno sigurna dijagnoza trudnoće postavlja se na pregledu ultra zvukom.

PROČITAJTE: Komplikacije u ranoj trudnoći

Otprilike između 6. i 9. nedelje na pregledu će moći da se čuju i otkucaji bebinog srca. Ono počinje da kuca otprilike 22 dana nakon začeća, ali u zavisnosti od položaja ploda, moguće je čuti otkucaje i kasnije. Mnoge trudnice u ovom trenutku “odahnu” jer im je srčana radnja potvrda da beba napreduje i da je sa trudnoćom sve u redu.