racunanje nedelja meseci trudnoce
Računanje nedelja i meseci trudnoće (VIDEO) - 9 meseci ili 40 nedelja

Kako se vrši računanje nedelja i meseci trudnoće?

Računanje nedelja i meseci trudnoće nam se nekada čini komplikovanim. Svaka trudnica sada prvo računa koja je nedelja trudnoće, dok se ranije prvo pitala: "U kom sam mesecu trudnoće?" Nekada su trudnice starost trudnoće računale uglavnom po mesecima. Na pitanje o starosti trudnoće, čuli biste odgovor: ''Punih četiri i ušla sam u peti mesec!'' ili ''U osmom sam mesecu!''. Mnogi stariji se čak i ne snalaze sada kada spominjemo nedelju trudnoće. Uglavnom se rukovode po onom starom da beba oživi kada osetite pokrete, a da je to negde tamo u petom mesecu. Razume se da je ovo bio način na koji su trudnice funkcionisale pre upotrebe ultrazvuka.

VIDEO - Računanje nedelja i meseci trudnoće:

Koja sam nedelja trudnoće?

Sada, međutim doktori, pa obično i mi same, računamo trudnoću po nedeljama. Znamo da je to veoma važno jer se u svakoj nedelji trudnoće dešava nešto drugo i važno je uraditi pojedine preglede u određenim nedeljama.Nedelje se računaju veoma lako.

Prvi dan vaše poslednje menstruacije je ujedno i prvi dan trudnoće. Zvuči nelogično, ali se tako računa ispravno. Faktički, prva nedelja trudnoće je nedelja u kojoj ste imali menstruaciju, zatim druga nedelja trudnoće je pred ovulaciju, a tek treće nedelje trudnoće događa se oplodnja.

Možete računati da, na primer, svakog petka ulazite u narednu nedelju trudnoće. Odnosno onog dana u nedelji kada ste dobili poslednju menstruaciju. Ako je to bio utorak, onda svakog utorka počev od prvog dana menstruacije računate novu nedelju trudnoće.

Računanje nedelja i meseci trudnoće

koliko traje trudnoca

Trudnoća traje punih 40 nedelja ili 280 dana.

Nedelja trudnoce

Primer:

Posednja menstruacija je bila u sredu, 4. septembra. Znači da je tada počela trudnoća. Naredne srede, 11. septembra ulazite u drugu nedelju trudnoće i tako do kraja trudnoće. Ukoliko se ne porodite ranije, 4. juna ući ćete u 40. nedelju trudnoće, a 11. juna je predviđeni termin porođaja. Trudnoća traje 9 meseci + 7 dana od dana kada ste dobili poslednju menstruaciju.

U kom sam mesecu trudnoće?

koji mesec trudnoce

Najprostiji način obračunavanja u kom ste mesecu trudnoće je da pratite prema nedeljama:

1-4 nedelja = 1. mesec
5-8 nedelja = 2. mesec
9-13 nedelja = 3. mesec
14-17 nedelja = 4. mesec
18-22 nedelja = 5. mesec
23-27 nedelja = 6. mesec
28-31 nedelja = 7. mesec
32-35 nedelja = 8. mesec
36-40 nedelja = 9. mesec

Druga opcija računanja trudnoće po mesecima je da pratite dan u nedelji kada vam je termin. Na primer, ako je termin porođaja 17. maj, vi u 2. mesec ulazite 17. septembra, u 5. mesec - 17. decembra, a u 9. mesec - 17. aprila.

Ono što je bitno da imate na umu je da se računanje starosti trudnoće prema menstruaciji može razlikovati u odnosu na starost trudnoće prema nalazu ultrazvuka. Obzirom da je moguće da ovakvi metodi podrazumevaju da se ovulacija dogodila 14. dana ciklusa, što često nije slučaj.

Takođe, bez obzira na dan ciklusa i dan začeća, samo 2% trudnica porodice se na tačno predviđeni datum. Obično je to par dana ranije ili kasnije.

DEMETRA viber zajednica - klik da se pridružite!

PROČITAJTE:

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save[powr-youtube-gallery id="760674b1_1620729222719"]