Seks u trudnoći - Da li je bezbedan?

Seks u trudnoći

Mnogim ženama na početku trudnoće uopšte nije do seksa – ponestaje im energije, imaju mučnine, grudi su im napete i bole, a često im je i raspoloženje nestabilno ili generalno lošije nego obično. Uz sve to kod žene, ali i kod muškarca, prisutan je strah od toga da li je sa bebom sve u redu, i bezbroj pitanja o tome da li mogu na neki način tokom seksa da naškode trudnoći i plodu.

S druge strane, žena se menja i često partneru postaje mnogo privlačnija – ima veće grudi sa nabreklim bradavicama, zaobljuju joj se kukovi i stomak, a koža žene postaje glatka i sjajna. Organi male karlice postaju znatno više prokrvljeni pa se kod žena javlja pojačan libido a ona često ima mnogo intenzivniji doživljaj tokom seksa.

Lekari navode da je seks u trudnoći bezbedan i čak poželjan.

Važan uslov za to da je da trudnoća ima normalan tok i da je bez komplikacija, kao i da su partneri zdravi. Ukoliko se javljaju bolovi, krvarenje, kontrakcije, ako je žena prethodno imala spontani pobačaj, ako ima problem sa grlićem materice ili je ustanovljena placenta previa (posteljica koja je usađena vrlo nisko), trebalo bi da izbegava seksualne odnose i svakako da se o tome konsultuje sa svojim lekarom.

Najpre treba reći da muškarac ne može tokom seksa da povredi bebu jer se na ulazu u matericu nalazi sluzni čep koji sprečava da bakterije i sperma do nje prodru. Beba se nalazi u materici, okružena plodovom vodom i placentom i dobro je zaštićena, a plodova voda amortizuje u značajnoj meri potrese izazvane naglim pokretima majke. Zato seks bebi ne škodi.

Dok tokom prvog tromesečja mnogim ženama uopšte nije do seksa, u trećem tromesečju, kako stomak postaje sve veći, sve je teže pronaći odgovarajuću pozu. Zato je drugo tromesečje idealno vreme za seks. Tokom orgazma dolazi do blagih kontrakcija koje nisu iste kao i one porođajne kontrakcije i ne treba da vas brinu.

Bezbedan seks tokom trudnoće ipak treba da ima neka ograničenja: potrebno je pronaći položaj koji odgovara ženi, koji joj je udoban i kojim se ne pritiska stomak. Takođe, treba izbegavati grublji seks.

Drugih ograničenja nema i zato iskoristite devet meseci da uživate u seksu i orgazmima koji mogu biti znatno intenzivniji nego pre trudnoće. Kako bi prevazišli nedoumice i strahove, razgovarajte sa partnerom ili se zajedno kosultujte sa lekarom. Eksperimentišite, tražite nove, udobne poze i produbljujte bliskost sa partnerom prolazeći kroz nova zajednička iskustva.

Save

Booking.com