trudnicka anemija
Anemija u trudnoći
Unos gvožđa je veoma važan jer se uz pomoć njega pravi hemoglobin, jedan od najvažnijih pokazatelja naše krvne slike. Bez dovoljno gvožđa u organizmu, naši organi i tkiva neće dobiti dovoljnu količinu kiseonika što je loše i za vas i za vašu bebu.

Koliko gvožđa treba da unosi trudnica? 

Prosečan potreban dnevni unos gvožđa za ženu je 14,8 mg i određeni procenat žena unosi manje od ove količine. Kako trudnoća napreduje, potrebe za gvožđem rastu, te tako do trećeg tromesečja treba unositi 30 mg gvožđa dnevno. 

Najčešće se anemija javlja upravo u trudnoći, kada jedna od sedam trudnica ima problem. Anemija je češća kod trudnica koje inače imaju problem sa niskim nivoom gvožđa i kod onih koje nose blizance.

Važno je da ipak ne uzimate suplementaciju gvožđa na svoju ruku. Pokušajte da tokom trudnoće jedete pravilno, a suplemente dodajte samo ako bude neophodno i, naravno, tek nakon što vam to lekar prepiše.

Hrana bogata gvožđem

Kako izbeći anemiju u trudnoći?

Kao kod većine vitamina i minerala, hrana, a pre svega namirnice životinskog porekla, su najbolji izvor gvožđa. Bilo bi dobro da u trudnoći povećate unos namirnica bogatih gvožđem kako biste sprečili nastanak anemije.

O tome koju hranu je najbolje da konzumirate možete pročitati u tekstu - Objavite rat anemiji: 10 namirnica bogatih gvožđem

Kako poboljšati apsorpciju gvožđa u organizmu?

Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe zato se savetuje da uz doručak sa žitaricama pijete sveže ceđen sok od pomorandže, uz šniclu blago skuvan brokoli, uz pršutu paradajz i tako dalje. Uvek kombinujte voće i povrće bogato vitaminom C kada unosite namirnice bogate gvožđem.

Šta otežava apsorpciju gvožđa u organizmu?

  • Čajevi i kafa zbog tanina koji sadrže, pa izbegavajte kafu tokom obroka ili neposredno nakon njega.
  • Namirnice bogate kalcijumom kao što su jogurt i mleko. Iz ovog razloga nije dobro dodavati sir u salatu od paradajza, na primer.
  • Kukuruzne žitarice koje sadrže fitate koji utiču na apsorpciju gvožđa, iako i same imaju gvožđe.