trudnicka anemija
Anemija u trudnoći
Unos gvožđa je veoma važan jer se uz pomoć njega pravi hemoglobin, jedan od najvažnijih pokazatelja naše krvne slike. Bez dovoljno gvožđa u organizmu, naši organi i tkiva neće dobiti dovoljnu količinu kiseonika što je loše i za vas i za vašu bebu.

Koliko gvožđa treba da unosi trudnica? 

Prosečan potreban dnevni unos gvožđa za ženu je 14,8 mg i određeni procenat žena unosi manje od ove količine. Kako trudnoća napreduje, potrebe za gvožđem rastu, te tako do trećeg tromesečja treba unositi 30 mg gvožđa dnevno. 

Najčešće se anemija javlja upravo u trudnoći, kada jedna od sedam trudnica ima problem. Anemija je češća kod trudnica koje inače imaju problem sa niskim nivoom gvožđa i kod onih koje nose blizance.

Važno je da ipak ne uzimate suplementaciju gvožđa na svoju ruku. Pokušajte da tokom trudnoće jedete pravilno, a suplemente dodajte samo ako bude neophodno i, naravno, tek nakon što vam to lekar prepiše.

Hrana bogata gvožđem

Kako izbeći anemiju u trudnoći?

Kao kod većine vitamina i minerala, hrana, a pre svega namirnice životinskog porekla, su najbolji izvor gvožđa. Bilo bi dobro da u trudnoći povećate unos namirnica bogatih gvožđem kako biste sprečili nastanak anemije.

O tome koju hranu je najbolje da konzumirate možete pročitati u tekstu - Objavite rat anemiji: 10 namirnica bogatih gvožđem

Kako poboljšati apsorpciju gvožđa u organizmu?

Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe zato se savetuje da uz doručak sa žitaricama pijete sveže ceđen sok od pomorandže, uz šniclu blago skuvan brokoli, uz pršutu paradajz i tako dalje. Uvek kombinujte voće i povrće bogato vitaminom C kada unosite namirnice bogate gvožđem.

Šta otežava apsorpciju gvožđa u organizmu?

 • Čajevi i kafa zbog tanina koji sadrže, pa izbegavajte kafu tokom obroka ili neposredno nakon njega.
 • Namirnice bogate kalcijumom kao što su jogurt i mleko. Iz ovog razloga nije dobro dodavati sir u salatu od paradajza, na primer.
 • Kukuruzne žitarice koje sadrže fitate koji utiču na apsorpciju gvožđa, iako i same imaju gvožđe. 

Kako ćete znati da ste anemična trudnica?

Kada budete radili redovne analize krvi, lekar će svaki put proveravati nivo gvožđa, kao i hemoglobina u krvi. Normalno je da hemoglobin varira tokom trudnoće i verovatno će postepeno u početku rasti, a zatim početi da opada, kako trudnoća bude odmicala. U trećem tromesečju nivo hemoglobina može da poraste opet. Za svo to vreme, nivo gvožđa se velikom brzinom troši. Ako se dogodi da imate dobru zalihu gvožđa, ali nizak hemoglobin, lekar će uvesti dodatne količine vitamina C. Ako se javi anemija, lekar će preporučiti suplementaciju. Takođe je važno da od početka trudnoće, a idealno čak tri meseca pre, uzimate folnu kiselinu.

Ko je sklon anemiji u trudnoći?

Određene osobe su skloniji pojavi niskog nivoa gvožđa u organizmu. Vama se to pre može desiti ako ste:

 • Imali problem sa anemijom i pre trudnoće;
 • Imali obilne menstruacije pre trudnoće;
 • Imate višeplodnu trudnoću;
 • Ako ste mlađi od 20 godina. 

Kako anemija trudnice utiče na bebino zdravlje?

Uobičajena anemija nije opasna po zdravlje fetusa. Kod slučajeva ozbiljne anemije postoje brojni suplementi na raspolaganju, pa ni tada ne treba da brinete. Važno je da uzimate terapiju zbog sebe, jer zbog nje možete da se osećate umorno. 

Organizam prvo obezbeđuje količinu gvožđa potrebnu za bebu. To znači da će beba dobijati potrebne količine dugo nakon što trudnica postane anemična. 

Teška anemija može dovesti do rizika od komplikacija kao što su: prevremeni porođaj, beba sa niskom telesnom težinom na rođenju, beba sa niskim nivoom gvožđa. 

Simptomi anemije u trudnoći

Uobičajeni simptomi anemije su:

 • Umor i nizak nivo energije
 • Nedostatak vazduha i kratak dah
 • Palpacije
 • Glavobolja
 • Sindrom nemirnih nogu
 • Problem sa regulisanjem temperature 

Kako lečiti trudničku anemiju?

Najbolje bi bilo da se prvo konsultujete sa stručnjakom za ishranu, kako bi dobili prave informacije o tome šta je potrebno da jedete. Ako rezultat krvne slike ne bude značajno bolji, lekar će uvesti i tablete gvožđa. Idealno bi bilo da tablete pijete uz velike čaše soka od sveže ceđene pomorandže ili limuna. Nemojte se čuditi ako vaša stolica postane tamnija, možda čak i crna, to je normalna pojava. Uzimanje suplemenata gvožđa mora biti dugotrajno, jer se problem ne može rešiti „preko noći“. 

Neželjena dejstva većine tableta gvožđa su: zatvor, mučnina, dijareja, gorušica i bolovi stomaka.  

Ozbiljna trudnička anemija povećava rizik od posleporođajne depresije.

Pročitajte još:

Ishrana trudnice

Hrana potrebna svakoj trudnici

Mitovi o ishrani u trudnoći

Šta je važno jesti tokom trudnoće?

Booking.com