serklaz u trudnoci
Serklaž

Serklaž u trudnoći

Serklaž je postupak kojim se grlić materice zatvara u trudnoći. Ovaj postupak se obično sprovodi između 12. i 14. nedelje trudnoće, a ostavlja se na cerviksu sve dok ne prođe rizik od prevremenog porođaja.

Kada se radi serklaž?

Zatvoren grlić materice drži fetus u materici do porođaja. Kada dođe do skraćivanja grlića materice, može se dogoditi prevremeni porođaj. Serkaž može da pomogne da se trudnoća održi do termina, odnosno najmanje do 37 nedelja trudnoće, tako što grlić materice drži zatvorenim.

Ginekolog se obično odlučuje za serklaž ako kod trudnice postoji:

 • skraćen grlić materice (ovo je najčešći razlog),

 • istorija gubitaka trudnoće,

 • promene na grliću materice koje mogu dovesti do prevremenog porođaja,

 • strukturalna abnormalnost materice,

 • operacije i traume grlića materice zbog kojih postoji rizik od prevremenog porođaja,

 • istorija upala i infekcije.

Posle serklaža nema bolova, ali mogu da se jave blagi grčevi i tačkasto krvarenje koje će ubrzo proći. Uz konsultaciju sa lekarom, možete koristiti lekove za bolove dok grčevi ne prođu.

Moguće komplikacije zbog serklaža

Potencijalni problemi zbog serkaža su retki, mada svaka procedura sa sobom nosi određeni rizik. Pre serklaža, ginekolog će razmotriti potencijalne probleme poput:

 • prevremnog porođaja,
 • preuranjeno pucanje vodenjaka,
 • infekcija grlića materice,
 • nemogućnost širenja grlića materice tokom porođaja,
 • serkčaž u narednoj trudnoći,
 • trauma grlića materice.

Kako se priprema za serklaž?

Prvo će lekar uraditi klasičan vaginalni pregled radi procene abnormalnosti grlića, zatim koliko je poravnat ili otvoren, a onda će možda raditi vaginalni ultrazvuk i briseve, kako bi se utvrdilo da li postoji neka infekcija.

Preciziraćete sa lekarom da li treba da prestanete sa lekovima i suplementima, ako ih pijete dok ne prođe intervencija. Imajte na umu da ćete možda biti u anesteziji, te pred sam postupak ne smete da jedete i pijete nekoliko sati, ali tačne upute ćete takođe dobiti od lekara. Nekada se koristi samo lokalna anestezija, a nekada opšta.

Kada je seksualna aktivnost u pitanju, verovatno neće biti dozvoljeno da imate odnose zbog rizične trudnoće, te ćete i u ovom periodu morati da se strpite.

Vrste serklaža

U zavisnosti od situacije i specifičnosti potreba, rade se različite vrste serklaža:

 1. Stavljaju se šavovi oko spoljne strane grlića materice, a onda će se zategnuti i vezati kako bi se cerviks zatvorio. Ovo je vrsta serklaža koja se uklanja ambulantno bez anestezije.

 2. Druga vrsta se radi tako što se pravi rez kroz koji se posebna traka postavlja oko spoljne strane grlića materice i povlači tako da se cerviks zatvori. Uglavnom je potrebno ukloniti ga uz korišćenje anestezije.

 3. Postoji vrsta serklaža koja se radi kroz manji rez na stomaku. Kroz njega lekar pristupa grliću materice i postavlja traku koja će držati grlić zatvorenim. Ovaj serklaž se uklanja ili ponovnim rezom na stomaku ili tokom planiranog carskog reza.

Kada se skida serklaž?

Samo kod serklaža koji se radi kroz stomak je uglavnom uobičajen carki rez, mada i tu ima izuzetaka. Ako se planira carski rez iz nekog drugog razloga, onda nema potrebe da se serklaž skida ranije.

Kada je planiran vaginalni porođaj, serklaž se uklanja na početku 9. meseca trudnoće.

Kada treba pozvati doktora ako imate serklaž?

Lekar će vas uputiti koliko često treba da dolazite na kontrole i da li vam je potrebna terapija. Mimo toga trebalo bi da odmah odete na pregled ako se jave:

 • znaci infekcije, temperatura i drhtavica,
 • stalna mučnina i povraćanje (ako ih nije bilo pre u tom intenzitetu),
 • vaginalno krvarenje,
 • kontrakcije,
 • sumnjate na pucanje vodenjaka.

Literatura:

 1. CochraneLibrary: Cervical stitch (cerclage) for preventing preterm birth in singleton pregnancy – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008991.pub3/full, jun 2017. godine

 2. AmericanPregnancy: Cervical Cerclage – https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cervical-cerclage-820, april 2012. godine

 3. BethIsraelLayelHealth: Cervical cerclage – https://www.lahey.org/health-library/cervical-cerclage, novembar 2018. godine

 4. ObesteticsGineaecologyJournal: Cervical cerclage – https://www.obstetrics-gynaecology-journal.com/article/S1751-7214(15)00157-8/abstract, septembar 2015. godine

 5. MayoClinic: Cervical Cerclage – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cervical-cerclage/about/pac-20393435, mart 2020. godine

 6. JOGC: No. 373-Cervical Insufficiency and Cervical Cerclage - https://doi.org/10.1016/j.jogc.2018.08.009, februar 2019. godine

Image by Regina Petkovic from Pixabay