dijabetes kod žena
Dijabetes kod žena: Kako dijabetes utiče na žene?

Dijabetes kod žena može da se javi u različitim životnim razdobljima. Dijabetes se smatra jednim od najčešćih poremećaja koji značajno utiče na kvalitet života kod oba pola, ali je češći kod žena, a predviđanja su da će obolelih od dijabetesa biti sve više.

Važno je da budete upoznati šta povećava rizik od pojave dijabetesa, koje su opasnosti i simptomi problema sa potencijalnim dijabetesom.

Kako se i kada javlja dijabetes kod žena?

Dijabetes tip 1 se uglavnom javlja u detinjstvu i pubertetu, dok se rizik od dijabetesa tip 2 povećava s godinama, a posebno nakon 45. godine. Pravilna ishana i redovna fizička aktivnost će smanjiti rizik od pojave dijabetesa.

Simptomi dijabetesa kod žena su:

 • česta žeđ, ali i učestalo mokrenje,
 • osećaj gladi,
 • neobjašnjiv gubitak težine,
 • konstantan umor i nedostatak energije,
 • zamagljen vid,
 • česte gljivične infekcije,
 • modrice i posekotine koje sporo zarastaju,
 • gubitak seksualne želje.

Važno je da se odmah, kada primetite izražene neke od ovih simptoma javite lekaru, kako  bi se sprečile dalje komplikacije stanja.

Dijabetes se mora držati pod kontrolom, jer vremenom može da izazove oštećenja mnogih organa, uključujući srce i krvne sudove.

 

Dijabetes kod žena može imati uticaj i na dva važna aspekta ženskog reproduktivnog zdravlja: trudnoću i menopauzu.

Trudnoća žene sa dijabetesom

Dijabetes kod žena koje planiraju trudnoću iziskuje određene korake da bi ona bila bezbedna i uspešna. Veoma je važno držanje nivoa šećera u krvi pod kontrolom pre trudnoće, jer visok nivo šećera u krvi može da izazove neplodnost, sponatani pobačaj i urođene anomalije kod fetusa.

Obzirom da dijabetes sam po sebi zahteva specifičan način života, u trudnoći je neophodan dodatni oprez. Veoma je važno sve vreme, uz blisku saradnju sa specijalistima, voditi računa o adekvatnoj ishrani, planu vežbanja, voditi preciznu evidenciju merenja šećera kod kuće i obavljati ostale testove i analize na vreme.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je privremeno stanje koje se događa kod nekih žena tokom trudnoće, ali se povlači nakon porođaja. Ove žene imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tip 2 kasnije u životu. Više…

Menopauza i dijabetes

Menopauza je još jedan vrlo izazovan period u životu žene, a kada tome pridodamo dijabetes, od ključnog je značaja koliko će žene voditi računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kako bi što lakše prošle kroz ovaj period.

Žene koje nisu imale dijabetes pre menopauze, sada ga mogu dobiti, jer hormonske promene menjaju način na koji ćelije reaguju na insulin.

Moguće je da će žene koje su već imale dijabetes morati češće da proveravaju nivo šećera u krvi u menopauzi. Moguće su i česte vaginalne i urinarne infekcije kod osoba sa dijabetesom.

Jedna studija iz 2018. godine je zaključila da žene sa dijabetesom tip 2, koje imaju izražene simptome menopauze, uključujući i valunge, mogu imati koristi od hormonske terapije. (*4)

Dijabetes kod žena i druga zdravstvena stanja

Dijabetes kod žena i kandidijaza

Neki simptomi dijabetesa se javljaju samo kod žena. Na primer, veća je verovatnoća da žene imaju česte gljivične infekcije u predelu usana ili vaginalne infekcije. Simptomi vaginalne kandidijaze su: bol sluzokože, pojava belog vaginalnog iscedka, svrab, bol pri seksualnom odnosu. Žene sa dijabetesom vrlo često imaju problem sa gljivičnim infekcijama, jer je visok nivo šećera u krvi idealno tlo za razvoj gljivica. (Izvor: Žene sa dijabetesom i gljivične infekcije)

Dijabetes i infekcije urinarnog trakta

Dijabetes kod žena povećava rizik od infekcija urinarnog trakta i to čak 12,9% žena obolelih od dijabetesa razvije urinarnu infekciju u prvoj godini od kada oboli, a samo 3.9% muškaraca, prema studiji iz 2015. godine (*2) Važno je da se urinarna infekcija odmah leči, kako ne bi izazvala komplikacije kao što je infekcija bubrega.

Problemi sa izostankom seksualne želje

Kandidijaza i urinarne infekcije mogu doprineti tome da žena ima nizak libido, ali izostanak želje može uzrokovati i dijabetička neuropatija sa kojom se sreću osobe obolele od dijabetesa. Dijabetička neuropatija dovodi od oštećenja nerava u telu, a to može uzrokovati izmenjene senzacije u vaginalnoj regiji.

Dodatan problem mogu da naprave:

 • vaginalna suvoća,
 • izostanak uzbuđenja stimulacijom klitorisa i izostanak orgazma,
 • bolni seksualni odnosi,
 • anksioznost.

Pročitajte još: Bolesti koje mogu da ugroze seksualni život

Sindrom policističnih jajnika – PCOS i dijabetes

Veća je šansa da osoba koja ima dijabetes ima i sindrom policističnih jajnika. PCOS je sindrom koji znači da jajnici ne mogu pravilno da otpuštaju jajne ćelije i mogu biti uzrok neplodnosti.

Važno je napomenuti da PCOS nije simptom dijabetesa, ali da osoba koja ima policistične jajnike obavezno treba da uradi test opterećenja glukozom sa nivoom insulina pre i posle.

Genetika može igrati važnu ulogu u korelaciji između proizvodnje insulina i policističnih jajnika. (*3)

Pročitajte više: 10 obeležja sindroma policističnih jajnika

Literatura:

1.       NCBI: Infections in patients with diabetes mellitus: A review of pathogenesis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354930, mart 2012.

2.       NCBI: Urinary tract infections in patients with type 2 diabetes mellitus: review of prevalence, diagnosis, and management- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4346284, februar 2015.

3.       ADA: https://www.diabetes.org/resources/women

4.       Bentham Science: Diabetes in Menopause - https://www.eurekaselect.com/163207/article

Photo by Pavel Danilyuk from Pexels