pripremite dete za prvu menstruaciju
Prva menstruacija - pripremite dete na vreme

Obično prvih godina, roditelji i ne razmišljaju o tome da će doći vreme kada će morati da se suoče i sa odrastanjem deteta i svega onog što ga čeka u odraslom dobu. Za razliku od trudnoće i prvih meseci, kada se trudite da se unapred edukujete, što su deca starija to ima manje vremena. Sve manje roditelji imaju strpljenja, a ni ne razmišljaju nekada o tome koliko su deca osetljiva i da im se stvari trebaju predočiti nežno i pažljivo.

Kako da detetu objasnite šta je menstruacija?

Menstruacija se najčešće javlja kod deteta oko 12 godina, a moguće je da već sa 8 dobije prvu menstruaciju. Roditelji često ne znaju kako da je objasne detetu i da li unapred da ga pripreme ili treba da čekaju da se ona dogodi. Često se ne snalaze najbolje i budu i sami preplašeni.

Kako da objasnite detetu šta je menstrualni ciklus?

Što ranije počnete da pričate sa detetom o promenama koje ga očekuju tokom puberteta, to bolje. Nemojte računati da ćete jednom sesti i pričati sve o tome. Planirajte da to bude niz razgovora i budite spremni da odgovarate na pitanja. Veoma je važno da opustite dete, da mu stavite do znanja da je to sasvim normalno i da ništa nije sramota.

Počnite sa pričom o pubertetu, otklonite dezinformacije koje dete ima i ispričajte par anegdota iz svog iskustva.

Zapamtite da vaše dete vas ne zna iz perioda kada ste bili u pubertetu. Vi ste za njega oduvek odrasli. Ispričajte mu neku angdotu i svoje nedoumice kojih se sećate iz njegovog uzrasta. Tako će se dete osetiti slobodnije da vam se poveri i shvati da ste prolazili kroz isto nekada.

Raspitajte se u školi ili iz detetovih knjiga koliko je učilo o anatomiji čoveka i seksualnom vaspitanju. Bilo bi dobro da se držite nekih osnovnih lekcija takvih kakve jesu. Vreme je da zaboravite i na pčelice i druge metafore. Ako vaše dete ima otpor da razgovara o menstruaciji, ne odustajte. Vaše dete MORA da zna TAČNE činjenice o menstrualnom ciklusu i promenama koje donosi pubertet. Nemojte dozvoliti da neke poluinformacije i neistine skuplja usput i sluša od prijatelja. Obaveza roditelja je da bude uz dete u tim trenucima i da ga pripremi za sve što predstoji.

Nemojte se hvatati priče „u moje vreme nije bilo“ i tome slično. O da, bilo je. Baš kao što je i danas, tako je bilo i nekada kada je fiziologija žene u pitanju. Istina je da sada ima više slučajeva kada su devojčice krupnije i ranije dobijaju menstruaciju usled loše ishrane, ali to su ipak sporadični slučajevi i statistički gledano stvari se nisu mnogo menjale. Budite iskreni i pričajte sa detetom realno o periodu puberteta.

 Šta ako dete postavi pitanje o menstruaciji?

Ako vas dete bude pitalo nešto o menstruaciji, odgovorite iskreno. Nemojte se bespotrebno upetljavati u laži koje ćete kasnije trebati da ispravljate. Procenite u zavisnosti od uzrasta da li ćete i koliko detaljno pričati o tome.

Otvoren razgovor će pomoći da eliminišete strah koji dete možda ima i otkloni prve znake anksioznosti sa kojima se vaše dete možda već susreće. Razgovori o menstruaciji su odličan temelj za priče o seksualnim odnosima i reproduktivnom zdravlju koje vam predstoje u godinama koje dolaze.

Šta je važno da dete zna o menstruaciji?

Treba da objasnite detetu šta je zapravo menstruacija i zašto se događa. Međutim, ono što će dete zapravo pre svega zanimati su uglavnom odgovori na sledeća pitanja:

  • Šta je menstruacija?
  • Kada će dobiti menstruaciju?
  • Šta ako se to dogodi dok je u školi, kod prijatelja?
  • Da li će je nešto boleti?
  • Da li je u redu da nekome kaže ili bi trebalo da to krije?
  • Kako će se osećati?
  • Šta treba da uradi kada se to dogodi?