Materica

Upoznajte svoje telo: Materica

Obično žene ne razmišljaju mnogo o materici kao organu pre nego ostanu u drugom stanju ili se javi neki problem. Određeni broj žena materica jakim grčevima u toku menstruacije svakog meseca podseća na svoje postojanje. Nažalost, ovo nije prijatno iskustvo.

 

Materica 

Veličina materice

Ne postoje dve materice koje su identične. Međutim, uobičajeno je da su one slične veličine i oblika unutar određenog raspona. Kada se devojčica rodi, materica je veličine palca odrasle osobe. Kod žena koje nisu bile u drugom stanju, materica je nešto manja. 

Težina prosečne materice varira između 30 i 100 grama. 

Od čega je materica sastavljena?

Materica je izgrađena od glatkih mišića okruženih žlezdama. Glatki mišići su sposobni za kontrahovanje tokom porođaja, orgazma i menstruacije. Materica se tokom meseca zbog stimulacije hormona zadebljava i, ukoliko ne dođe do trudnoće, tokom trajanja menstruacije - ona se opet stanji. 

Grlić materice je deo materice koji se proteže u vaginu. Sastoji se od fibro-mišićnog tkiva i sposoban je za otvaranje (dilataciju) kako bi omogućio prolazak bebe prilikom porođaja. 


Funkcija materice

Materica ima mnoge važne uloge za ženu. Kroz nju protiče krv ka jajnicima, ona je podrška za vaginu, mokraćnu bešiku, rektum, a za neke žene može biti važan faktor za normalnu seksualnu funkciju. Kada postoji opasnost od prevremenog porođaja, zbog skraćenog grlića materice u trudnoći, ženama se savetuje uzdržavanje od seksualnih odnosa. Kontrakcije mogu da izazovu porođaj. Te kontrakcije, koje se inače javljaju su važan deo pozitivnog seksualnog iskustva kod žena. 

Zid materice se zadebljava usled delovanja hormona koje proizvode jajnici. Ukoliko do trudnoće tog meseca ne dođe, jedan hormon će pomoći da se zid oljušti i da se sve to isprazni - to je menstruacija. 

Kada dođe do trudnoće, zid materice nastavi da se zadebljava, ona oteža i povećava se kako beba raste. Nakon porođaja mišićna vlakna počinju da se kontrahuju i tokom osam do deset nedelja, ona se vraća na malo veću veličinu nego što je to bilo pre trudnoće. 

Materica je prirodni inkubator za bebu. Ona se povećava i omogućava bebi da sve vreme bude udobna smeštena. Posteljica se nalazi na zidu materice i snabdeva bebu hranljivim materijama. Kada dođe vreme da se beba rodi, materica se kontrahuje i izbacuje bebu, a zatim i posteljicu. Nakon toga se smanjuje i spremna je za početak novog ciklusa. 

 

Booking.com