Polip na grliću materice

 

Cervikalni polip

Polip je benigna izraslina na sluzokoži tela. Ova vrsta polipa nastaje na grliću materice ili dolazi iz materice, a mogu se naći i u nosu (nazalni polip), sinusima, stomaku, ušima, debelom crevu.

 

Cervikalni polip je glatka, crvena, u obliku prsta, izraslina na grliću materice, na izlazu u vaginu iz materice. 

Polipi mogu biti posledica infekcija, javljaju se i kao rezultat hronične upale, abnormalan odgovor na porast estrogena i zakrčenje krvnih sudova u cervikalnom kanalu. Uzrok nastanka se obično ne može sa sigurnošću tvrditi.

 

Simptomi polipa na grliću materice

Polipi se mogu javiti bez simptoma.

Najšečći simptom koji se javlja je vaginalno krvarenje:

  • Između dve menstruacije
  • Nakon seksualnog odnosa
  • Posle menopauze

Cervikalni polipi mogu biti upaljeni, ali se retko mogu inficirati. Tada se javlja vaginalni sekret žute ili bele boje.

 

Lečenje cervikalnog polipa

Najčešće se uklanjanje polipa vrši tokom ginekološkog pregleda. Ova intervencija je jednostavna. Laički rečeno, radi se tako što se polip lagano uvrne i vezujući ga čvrsto u korenu ukloni specijalnim klještima. Ovo se primenjuje samo ako je polip mali i potpuno vidljiv.

Polipi ne treba uklanjati na ovaj način, ukoliko oni krvare, veoma su veliki ili imaju neobičan izgled. Oni se uklanjaju hiruškim putem u opštoj anesteziji.

Bez obzira što su skoro svi polipi benigni, tkivo se tada šalje na histopatološku analizu koja isključuje svaku šansu da je u pitanju maligno oboljenje.

Cervikalni polipi se najčešće javljaju kod žena starijih od 20 godina koje su imale više trudnoća . Većina cervikalnalnih polipa se prvi put otkrije tokom redovnog ginekološkog pregleda. Obično se samo jedan polip razvija , mada se ponekad mogu naći i dva ili tri.


Save

Save

Booking.com