koliko jaja sme da se jede
Koliko jaja sme da se jede?

Odavno su opovrgnute tvrdnje kampanje iz šezdesetih godina prošlog veka da su jaja štetna i opasna, ali koliko jaja sme da se jede, a da to ne ugrožava zdravlje?

Mit zvani 3 jajeta nedeljno

Da li ste znali da su pored jaja i puter i svinjska mast pre pola veka stavljeni na crnu listu. Razlog tome je, između ostalog, bio razvoj prehrambene industrije koja je masovno počela da proizvodi rafinisano biljno ulje i margarin. Danas, srećom, znamo da je situacija upravo obrnuta, ali nas pitanje oko količine jaja koja je bezbedna za konzumaciju na dnevnom, odnosno nedeljnom nivou još uvek buni.

Stručnjaci su svojevremeno smatrali da jaja mogu biti štetna, pre svega zbog visokog holesterola koji sadrži žumance. Samim tim, mislili su da će konzumiranje jaja dovesti do povećanog rizika od srčanih oboljenja. Istraživanja su, pak, pokazala da jaja ne povećavaju rizik od srčanog udara.

Jaja i holesterol

Holesterol je do skoro bio bauk i mnogo smo se više plašili povišenog holesterola nego što je to danas slučaj. Holesterol je masna supstanca koja ima niz funkcija u našem telu, od podrške proizvodnji novih ćelija do formiranja kiselina u žuči koje rastvaraju masti i pomažu apsorpciji vitamina.

Holesterol iz hrane ima mali uticaj na nivo holesterola u telu.

Holesterol se uglavnom proizvodi u jetri i na njega najviše utiče količina zasićenih masti u ishrani, a ne količina holesterola koju unesemo.(*2)

Postoje „dobar“ i „loš“ holesterol, odnosno HDL – odgovoran za prikupljanje holesterola koji više nije potreban i LDL – koji prenosi holesterol na područja gde je potreban. Visok nivo LDL holesterola može izazvati začepljenje arterija što povećava rizik od srčanog udara.

Koliko jaja sme da se jede, a da se ne ugrozi nivo holesterola?

Jedno veliko jaje sadrži 186 mg holesterola. (*3)Belanca ne sadrže holesterol i ona su zdravija opcija. Međutim, iako sadrže visok nivo holesterola, istraživanja su pokazala da nemaju značajan uticaj na ukupan nivo holesterola u krvi.

Zašto je dobro jesti jaja?

Jaja su kompletna namirnica i odličan izvor proteina. Sadrže i mnoštvo minerala i vitamina, uključujući vitamine A, B, B12, D, zatim jod i folnu kiselinu. Ona spadaju u jeftiniju hranu, a prednost im je i što ih možete spremiti na više načina. Davno je napušteno mišljenje o tome koliko jaja sme da se jede i znamo da to svakako nije tri komada nedeljno.

Važno je napomenuti da jedenje jednog do tri jajeta dnevno ima brojne zdravstvene prednost, a do 3 jajeta dnevno ne predstavlja nikakvu opasnost za vaš organizam i strah od povišenog holesterola, već eventualno minimalne promene, pokazala su brojna istraživanja poslednjih decenija.

Dok god jedete termički obrađena jaja, ne treba da brinete o riziku od njihovog konzumiranja. Sirova jaja bi bilo dobro izbegavati zbog rizika od zaražavanjem salmonelom. Kod uvođenja jajeta u ishranu deteta se i dalje savetuje postpuno uvođenje i oprez, ali su i tu izmenjene smernice. Više o tome možete pročitati OVDE!

Pročitajte još:

Literatura:

1.                Healthline: How many eggs should you eat? -  https://www.healthline.com/nutrition/how-many-eggs-should-you-eat, avgust 2018.

2.                BMJ Journal: Association between low-density lipoprotein cholesterol level and mortality in patients with cardiogenic shock: a retrospective cohort study - https://bmjopen.bmj.com/content/11/7/e044668

3.                USDA: Egg, white only, raw - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100199/nutrients

4.                Heart: Are Eggs Good for You or not? - https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not

5.                NIH: Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26109578/, avgust 2015.

6.                NCBI: Cholesterol feeding reduces nuclear forms of sterol regulatory element binding proteins in hamster liver - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC24942/, novembar 1995.

Photo by Flora Westbrook, Klaus Nielsen from Pexels