hormonske pilule
Hormonske ili anti-bebi pilule

Hormonska, anti-bebi pilula je najpouzdanija metoda. Smatra se da pruža do 99 odsto zaštite od trudnoće. Postoji veliki broj različitih vrsta pilula, a sve sadrže hormone progesteron i estrogen. One se piju svaki dan, a deluju tako što ne dozviljavaju oplođenom jajašcetu da se pričvrsti za zid materice. Imaju brojne prednosti – često pozitivno utiču na ciklus žene, na primer skraćuju trajanje menstruacije i ublažavaju predmenstrualne simptome kao i bolove. Neke od njih pomažu u lečenju akni i smanjuju maljavost. Lekari smatraju da pilule štite od kancera materice i jajnika, kao i da sprečavaju nastajanje cisti na jajnicima.

Ponekad lekar može prepisati pilule i ženama kojima nije potrebna kontracepcija. Obično se to radi kada ona pati od endometrioze, ima policistične jajnike, kada ima izuzetno obilne ili vrlo neredovne menstruacije ili radi lečenja akni.

Pilule se mogu uzimati i tokom dojenja, a nakon prestanka uzimanja pilula, plodnost je sasvim očuvana. Nakon prestanka uzimanja pilula može se zatrudneti već prvog meseca. Lekari to često ne preporučuju, već smatraju da treba sačekati dva ili tri meseca tokom kojih se koriste druge metode kontracepcije, kao bi se uspostavio normalni hormonalni balans. Ipak, ukoliko žena i zatrudni prvog meseca nakon prestanka uzimanja pilula, to ne stvara štetne posledice po zdravlje deteta.

  • Nuspojave

Međutim, najveća mana je to što pilule ne štite od polnih bolesti. Važno je uzimati ih svaki dan, jer u suprotnom one neće biti efikasne. Ne mogu se uzimati na svoju ruku već je potrebna konsultacija sa lekarom i redovne kontrole. Ponekad daju nuspojave – smatra se da kod nekih osoba mogu uzrokovati trombozu, a čak mogu povećati i rizik od raka dojke, posebno kod žena starijih od 35 godina. Delotvornost pilula može umanjiti i kombinovanje sa drugim lekovima, pa je uvek potrebno konsultovati se sa lekarom. Mogu izazvati glavobolju, povećanje apetita, vrtoglavicu, promenu raspoloženja i druge blaže nuspojave. Tokom prvog ili prvih nekoliko meseci uzimanja, pilule mogu izazvati i mučninu (zato je najbolje uzimati neposredno nakon ručka), tačkasto ili obilnije krvarenje, a ponekad i smanjeni libido. Konačno, mana pilula je što nekim ženama nisu lako dostupne, a problem može biti i cena.

Ukoliko se javi dugotrajan jak bol u stomaku ili grudima, otežano disanje, iskašljavanje krvi, izuzetno jaka glavobolja ili bol u nozi praćeno oticanjem, hitno se treba javiti lekaru.

  • Kako se uzima pilula?


Uvek treba pratiti uputstvo za uzimanje pilula. One se obično piju prvog dana ciklusa (onog dana kada dobijete menstruaciju), i tada njihova zaštita počinje odmah. Ukoliko se ne počne sa pilulom tog dana, može i bilo kog drugog, ali tada je potrebno da prve dve nedelje koristite još neku metodu kontracepcije. Pilula se, inače, uzima 21 dan za redom uvek u približno isto vreme, a onda sledi pauza od sedam dana tokom koje dolazi do krvarenja. Nakon toga sledi novi ciklus od 21 dana.

  • Šta ako preskočim?


Ako pilulu uvek pijete u isto vreme i jednog dana zakasnite više od 6 sati (na primer, ako obično pijete u podne pa jednog dana uzmete tek u 19 časova), onda morate sledeće nedelje koristiti dodatnu kontraceptivnu metodu jer se smatra da je zaštita koju ruža pilula smanjena. U svakom slučaju, ako zakasnite s pilulom, uzmite je pto pre, a sledećeg dana opet popijte u uobičajeno vreme. Ukoliko preskočite nekoliko pilula (dve ili više), prestanite sa uzimanjem i bacite ostatak pilula iz kutije. Za nekoliko dana uslediće krvarenje, a sedam dana posle počnite da pijete pilule iz nove kutije.

  • Kada treba dodatno obratiti pažnju?


Ako popijete tabletu i u naredna tri sata dobijete proliv ili povraćate, morate popiti novu pilulu, a sutradan nastavite da je uzimate uobičajeno. U slučaju da se povraćanje i proliv nastave i posle druge pilule, nemojte piti treću. Uzmite je tek sutradan u uobičajeno vreme, ali obavezno pripazite u naredne dve nedelje jer je moguće da je efikasnost pilula smanjena.

  • Ko ne sme da koristi hormonske pilule


Da biste mogli da počnete da pijete anti bebi pilule, morate se konsultovati sa lekarom, koji će zatražiti da obavite nekoliko jednostavnih testova. Lekar će razgovarati sa vama o vašoj i o porodičnoj istoriji bolesti. Ovo se radi zašto što postoje neke rizične grupe žena koje ne bi trebalo da koriste pilule, pošto bi hormoni koje sadrže mogli da izazovu i neke nuspojave.

Postoje brojna stanja, oboljenja i terapije koje su kontraindikovane. Zato će lekar pitati da li patite od migrena, povišenog pritiska ili dijabetesa, da li imate trombozu ili ste imali drufih venskih ili arterijskih trombotičnih događaja kao što su plućna embolija, infarkt miokarda ili moždani udar, anginu pektoris i druga oboljenja. Lekar će proveravati stanje vašeg pankreasa, jetre, pitaće da li ste imali neke operacije ili teže i hronične bolesti, da li ste imali vaginalno krvaranje za koje nije utvrđen uzrok, da li ste trudni, da li pušite i da li ste možda alergični na neki od sastojala anti bebi pilula.

Pročitajte još: Kada ne treba koristiti pilule?