Zašto je fizička aktivnost važna

 Važno je da ste uvek fizički angažovani

Većina ljudi uz brojune dnevne obaveze – posao, deca, dom, supružnik, prijatelji – retko može da pronađe malo vremena i za sebe, a naročito za stvari od kojih, kako deluje na prvi pogled, nema previše koristi. Međutim, 45 minuta rekreacije nekoliko puta nedeljno itekako može imati uticaj na vaš život.

Redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom, najbolji je poklon vašem telu. No, ovakvo ponašanje ne godi samo fizičkom, već i mentalnom zdravlju i ujedno pojačava osećaj zadovoljstva sobom. Redovna fizička aktivnost pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i smanjenju ili održavanju telesne težine.

 

Ukoliko ste, dakle, odlučili da pronađete malo vremena za sebe i svoje zdravlje, najpreporučljivija rekreacija je aerobni, odnosno kardio trening, onaj gde broj otkucaja srca po minutu dostiže između 70 i 80 odsto maksimalne vrednosti (pogledaj grafikon - klikni za uvećanje slike).

Aerobne vežbe su manjeg intenziteta ali se zato dugo ponavljaju, odnosno traju. Na primer, to je lagano trčanje ili vožnja bicikle, takozvano “nordijsko skijanje” koje se može vežbati u teretanama i sportskim centrima, plivanje ili vežbe sa vijačom.

Evo nekih koristi od aerobnog treninga:

Ubrzava se metabolizam

Lakše i brže ćete sagorevati kalorije i gubiti kilograme. Najzdraviji način mršavljenja je redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom. Za pola sata trčanja na traci možete sagoreti 300 kalorija, a za pola sata brzog hodanja oko 180 kalorija.

Smanjuje se stres

Usled redovnih treninga bićete opušteniji i lakše ćete se boriti sa svakodnevnim problemima.

Povećava se energija

Imaćete više energije, biti izdržljiviji i mnogo više spremni na pokret i bilo kakvu aktivnost. Svaki trening će vam biti lakši od prethodnog i sve bolje ćete se osećati

Jačaju se pluća

Kako vreme bude odmicalo, kapacitet vaših pluća će biti veći, a pluća zdravija

Jača se srce

Redovnim treningom vežbate srce, ono menja ritam rada čime se doprinosi njegovom zdravlju. Srčani mišić se jača i srce pumpa efikasnije.

Bolje i mirnije se spava

Posle treninga telo je umorno, a mozak odmoran. Spavaćete kao beba!

Osim toga ćete:

  • Oblikovati svoje telo i zategnuti mišiće. Ne samo što ćete biti zdraviji već ćete izgledati zdravije i privlačnije
  • Poboljšati cirkulaciju i smanjiti povišeni krvni pritisak
  • Povećati broj crvenih krvnih zrnaca tako što ćete podstaći transport kiseonika
  • Smanićete rizik od dijabetesa

 

Kako da počnete sa vežbanjem

 

Najpre, treba da budete svesni da u početku najverovatnije nećete moći da izdržite pola sata trčanja ili voženja bicikle ili bilo kakve vežbe. Budite uporni, vežbajte koliko možete, ali ne odustajte! Već sledeći put moći ćete mnogo više.

Nemojte jesti neposredno pred trening. Veći obrok pojedite dva sata pre vežbanja, a ako vežbate ujutro, onda jedite vrlo lagano pola sata ranije.

Uvek pijte vodu tokom treninga. Za sat vremena treninga valjalo bi da popijete bar pola litre vode, svakih par minuta po koji gutljaj. Naravno, možete piti i manje ili više, ali nikako ne dozvolite da budete dehidrirani.

Ako možete da birate, radije vežbajte napolju nego unutra. Između trčanja na traci u teretani i trčanja u prirodi, uvek izaberite ovo drugo. Ali, tokom vrelih letnjih ili vrlo hladnih zimskih meseci, izaberite sportsku salu.

Ne preterujte! Vaše telo mora da se odmori između dva treninga. Tri do četiri vežbanja nedeljno u trajanju od 45 do 75 minuta biće sasvim dovoljno.

Kako vreme bude prolazilo, bolje ćete izgledati, bićete zdraviji, i sve ćete raditi lakše i sa više volje. Lakše ćete se hvatati u koštac sa životnim problemima i uopšte ćete se osećati mnogo bolje!

 

Šta da trenirate

Plivanje je jedna on najkomplenijih vežbi za telo, ali nažalost nije dostupna svima. Umesto toga na primer možete kombinovati brzo hodanje i vežbe sa vijačom, ili vožnju bicike i trčanje, a uz aerobne vežbe dobro je da radite i anaerobne – one koje grade mišiće i daju vam snagu, kao što je na primer brzo trčanje na kratke razdaljine, dizanje tegova sa velikom težinom (nasuprot vežbi sa laganim tegićima koje se ponavljaju veliki broj puta), itd. Ukoliko ne možete sami da organizujete svoj trening, upišite se na neki od tečajeva aerobika, kik boksa i slično.

Pročitajte još:

Šetnja čuva zdravlje

Kako da počnete sa rekreacijom

 

Save

Save

Booking.com