Alergije i kalendar cvetanja biljaka

alergije i bilje

Kada kreću alergije?

Već od februara, kada prve biljke, uglavnom drveće i žbunovi koji rastu u našoj okolini, počnu da cvetaju, kod osetljivih ljudi mogu se javiti alergije.

Znakovi alergije lako se mogu pomešati sa kijavicom: curenje vodenog sekreta iz nosa i slivanje niz grlo, svrab nosa, suzenje očiju ili grebanje u grlu.

Međutim, ukoliko su ove tegobe sezonskog karaktera, valja proveriti da li se možda radi o polenskoj alergiji. U prisustvu alergena, u pokušaju da se zaštiti, organizam počinje da proizvodi specifična antitela i javlja se reakcija organizma koja dovodi do svih ovih simptoma.

U tabeli koja sledi pogledajte u kojim mesecima cvetaju najčešći izazivači alergija:

KLIKNITE NA TABELU ZA UVEĆANJE

kalendar cvetanja bilja i alergije

(Izvor podataka: Klinika za imunologiju i alergologiju Kliničkog centra Srbije)

 

Kako da pomognete sebi, ako ste alergični

  • Pokušajte da utvrdite na polen koje biljke ste posebno alergični. Da li su vam reakcije stalne tokom jednog perioda? Da li se možda javljaju samo tokom nedelje a ne i vikendom? Ili samo na određenom mestu i slično? Ako razmislite na ovaj način, možda ćete lakše doći do odgovora.
  • Trudite se da ne šetate dugo po prirodi kada cveta biljka na koju ste alergični. Šetajte duže posle kiše ili ujutro, jer je uveče veća koncentracija polena u vazduhu.
  • Oči štitite naočarima za sunce.
  • Ukoliko morate da radite u bašti, nosite masku.
  • Travnjak bi trebalo što češće kositi jer tako rastinje neće stići da procveta. Ne dozvolite da u vašoj blizini raste korov.
  • Klima uređaj može smanjiti unos polena u zatvoreni prostor.
  • Po dolasku kući obavezno se umijte, a ukoliko imate dužu kosu, operite je jer se u njoj može zadržavati polen.

 

Alergije retko prođu same od sebe, a kako mogu da prerastu u neka ozbiljnija stanja, kao na primer bronhijalnu astmu, potrebno ih je što pre dijagnostifikovati i na vreme lečiti.

 

Raspravljajte o ovome na Demetra forumu u temi Alergije
(Kako biste mogli da pristupite forumu i učestvujete u raspravi, potrebno je da se registrujete)

 

Foto: Freedigitalphotos.net

Save

Booking.com