Njeno Veličanstvo – Torba

Ženska tašna

Poslednjih decenija, na tašne se uglavnom gleda kao na modni detalj i njihova praktičnost je dospela u drugi plan. Bilo da su male, velike, šarene, jednobojne, kožne ili od platna, sportske ili elegantne - tašne su obavezan modni dodatak svake žene, a sve češće i muškarca. 

Tašne kroz istoriju

Preteča današnjih torbi nastala je, ne tako davno, u 14.veku u Egiptu. Ljudi su imali problem kako da prenesu stvari i hranu. Bogati nisu želeli da se razdvajaju od svojih dragocenosti, pa su prvo počeli da nose torbice koje su se vezivale oko struka. Bile su statusni simbol ukrašen biserima i perlama.

U 16. veku, pojavile su se velike torbe, punije, nosile su se preko jednoga ramena, dijagonalno. Koristile su za putovanja, ali kako su ubrzo postale modni bum, mogli ste ih videti u raznim prilikama svakodnevno. Ovaj model se i danas može videti na ulicama. 

Sedamnaesti vek vraća modu malih tašni, ali različitih oblika i formi, dok se kasnije razvio neoklasnični stil, te je postojalo obilje izbora, različitih materijala i veličina. 

Dolaskom 20.veka, pojavljuje se i čuvena ''hand bag'' ili ručna torba, koja je u to vreme služila kao ručni prtljag i nosili su je prvenstveno muškarci. Dame su sada imale slobodu izbora za koji stil žele da se odluče, međutim, rat je izmenio sve, pa i modu. Posle Drugog svetskog rata, pojavile su se tašne sa metalnim ručkama, rajsfešlusi su se koristili za zatvaranje, a postojali su modeli i od plastike i drveta.

Pedesete i šezdesete godine dvadesetog veka donele su procvat dizajnerskih tašni, neki od tih modela su i dalje popularni, a na svetskoj sceni su primat zauzeli Hermes, Šanel, Guči i Luj Viton.

 

Popularne kopije tašni

U današnje vreme, globalizacijom tržišta, dostupno je pregršt tašni, a poznati dizajneri i decenijama neprikosnoveni proizvođači tašni, suočeni su sa novim problemom, kako se izboriti sa masovnom proizvodnjom i prodajom kopija njihovih tašni. Razlike između originala i falsifikata sve su manje, pa je teško uočiti razliku.

Da ne biste došli u situaciju da torbu platite kao original, a ipak se kasnije ispostavi da je ''lažnjak'', obratite pažnju na sledeće detalje: 

  • Materijal od kog je napravljena – ako se dobro zagledate primetićete razliku između kvaliteta kože;
  • Nijedan štep ne sme biti kriv;
  • Proverite da li je logo pravilno ispisan;
  • Postava ne sme biti nikako veća od veličine torbe;
  • Proizvođač Burberry na svim svojim proizvodima ima isključivo šaru koja ide dijagonalno i vertikalno, nikada dijagonalno;
  • Obratite pažnju i na njihovo pakovanje, na kutiji i kesi mora stojati potpis dizajera;
  • Ne naručujte torbe preko internet sajtova, osim ako nije sajt proizvođača, jer se najčešće radi o falsifikatu;
  • Originalna torba nikada nije jefitna, čak ni kada je na sniženju. 

Torbe imaju prvenstveno praktičnu namenu, ali jedna dobra tašna može povezati sve vaše odevne predmete u poseban stil i izdvojiti vas od drugih. 

Photo: www.sxc.hu/profile/redvisualg