plus size moda
Moda za puniji stas

Višak kilograma ne znači da ne možete biti moderni

Ako imate višak kilograma, to ne znači da je sve propalo i da ne možete da poboljšate izgled garderobom i modnim detaljima. Naprotiv, baš oni bi mogli mnogo da vam pomognu. Evo nekih saveta na kojima modni stručnjaci insistiraju kada govore o ženama sa viškom kilograma: 

  • Ne dozvolite sebi da plivate u bezobličnoj i vrećastoj odeći. Crne široke pantalone i dosadna, još šira bluza nisu rešenje vašeg problema. Izgledaćete još krupnije nego što jeste.
  • Dizajneri kažu da velike žene moraju uvek da nose nešto što odvraća pažnju sa njihove širine: naglašen dekolte, odeća sa visokim strikom, tik ispod grudi, širokim rukavima...
  • Nabavite krupan nakit i krupne torbe. Mali ljudi nose male stvari, veliki – velike. U suprotnom, osoba može da deluje nezgrapno.

Jakne i kaputi mogu biti upadljivih šara, a nikako ne valja da budu uski, već treba polako da padaju preko oblina.

  • Ne zazirite od jakih boja – najgore što možete da uradite za sebe je da se zarobite u crnoj, braon ili teget garderobi.
  • Kad god možete, nosite obuću sa platformom – porašćete par centimetra što će vam vizuelno skinuti dosta kilograma.
  • Evo jednog primera autfita: uske farmerke, majica ili bluza i širi i dugačak prsluk koji pada preko najkritičnijih delova, stomaka i butina. Upotpunite izgled zanimljivom i upadljivom ogrlicom i visokim potpeticama.
  • Pri izboru farmerki držite se sledećih saveta: nogavica bi trebalo da se blago šire ispod kolena, ili da budu blago zvonaste. Nikako ne kupujte farmerke sa uskom nogavicom oko članka, one će samo istaći debljinu vaših butina. Obratite pažnju i na visinu struka: neće lepo izgledati ako je prenizak, ali takođe ni ako odete u drugu krajnost i obučete farmerke sa previsokim strukom. Isprobajte par modela, nađite pravu visinu za vas. Nogavice obavezno treba da vam budu duže kako bi padale preko štikli i činile da vaša noga vizuelno izgleda duže. Probajte i modele koji su izbeljeni na mestima kojima izužuju vizuelno figuru – na kolenima i butinama. To bi moglo malo da vas suzi, odnosno izduži.

Poslednjih godina mnogi dizajneri su se dozvali pameti i shvatili da ne mogu računati samo na klijentkinje sa savršenim dimenzijama u konfekcijskim brojevima 36 i 38, jer je njih veoma malo – veći deo populacije bori se sa viškom kilograma. Zato su posvetili mnogo više vremena i pažnje kreiranju plus veličina. Na primer, Mark Džejkobs dizajnirao je nedavno liniju za punije dame (brojevi veći od 42), a još neki dizajneri su ga sledili. Nadamo se da ćemo u skorije vreme rezultat tog zaokreta u stavovima primetiti i u domaćim radnjama.