hidrogen za lecenje
Hidrogen u kućnoj apoteci

Kada spominjemo hidrogen (hidrogen peroksid – H2O2) obično prvo pomislimo na farbu za kosu. Istina je da se on kod nas najčešće kupuje kao dodatak farbi za kosu. Druga najčešća upotreba hidrogena od 3% je za čišćenje ušiju. Ali, on se može koristiti i u druge svrhe.

Kako može sve da se koristi hidrogen?

Hidrogen za farbanje kose

Najčešća upotreba hidrogena je definitivno za kosu. Dodaje se bojama za kosu za izbeljivanje ili bojenje. Vodite računa da koristite hidrogen prema uputstvu, kako ne biste oštetili kosu i ispekli teme. Najveći procenat hidrogena koji se koristi za farbanje kose je 12%, ali bi bilo najbolje da se držite onog od 6% kako ne biste previše oštetili svoju kosu i kožu glave. Prečesta upotreba hidrogena na kosi će dovesti do njenog isušivanja i krtosti.

Čišćenje ušiju uz pomoć hidrogena

Lekari savetuju da začepljeno uvo slobodno možete pokušati da otčepite troprocentnim hidrogenom.

Potrebno je da 2 puta dnevno u uvo sipate malo hidrogena i sačekate par minuta da prestane da peni. Onda višak pokupite papirnom maramicom. Nekada je potrebno do 7 dana da se uvo otpuši, a ako ne uspete, moraćete da odete kod otorinolaringologa da vam tamo otpuše uši. Postupak će biti lakši jer je hidrogen već omekašao cerumen.

Čišćenje rane hidrogenom

Sipajte hidrogen 3% na ranu i videćete kako peni. On tako ubija bakterije, ali to će sa ranom uraditi i sapun i voda. Hidrogen može nadražiti kožu i produžiti vreme zarastanja, ali ako u blizini nemate čistu vodu i sapun, onda je hidrogen odlično rešenje.

Pročitajte više o tome kako se čisti rana!

Hidrogen za afte, upaljene i otečene desni

Ako vam se dogodi da su desni otečene ili upaljene, probajte da ih ispirate mešavinom hidrogen peroksida od 3% i vode u razmeri pola-pola. Promućkajte oko 30 sekundi, a zatim ispljunite. Možete isto probati i sa rastvorom slane vode, a ako ne bude pomaka u roku od 7 dana, obratite se stomatologu.

Afte se uspešno saniraju hidrogenom, svakako ćete imati problem sa njima nekoliko dana, ali će ga ispiranje hidrogenom dva puta dnevno skratiti i olakšati vam vreme dok ne prođu u potpunosti.

Izbeljivanje zuba hidrogenom

Nemojte na svoju ruku koristiti proizvode za izbeljivanje zuba. Čak ni svi stomatolozi to neće uraditi dovoljno efikasno, a da u potpunosti očuvaju zdravlje vaših zuba. U apotekama postoji više proizvoda na bazi hidrogena koji se koriste za izbeljivanje, ali je svakako najbolja opcija da to radite u dogovoru sa svojim stomatologom.

Hidrogen kao sredstvo za uklanjanje bubuljica

Hidrogen se koristi u kozmetologiji upravo u sredstvima koja služe za saniranje bubuljica. Deluje kao i benzoil peroksid. Međutim, ako sami koristite hidrogen često, može doći do isušivanja kože, koje će prouzrokovati još gore stanje. Ne bi bilo dobro da ga koristite ni ako imate ožiljke ili osip na licu.

VAŽNO: Nikada nemojte piti hidrogen kao što postoje saveti iz domena alternativne medicine. Hidrogen peroksid nije lek za rak, niti lek za bilo koju bolest. Držite se proverenih lekova i saveta svog lekara.

Pročitajte još:

Da li farba za kosu zaista izaziva rak dojke?