menstrualna casica
Menstrualna čašica – šta sve treba da znate

Menstrualna čašica je sve popularniji izbor žena u reproduktivnoj dobi, kada je higijena tokom menstrualnog ciklusa u pitanju. Dok neki još uvek ne znaju čemu ona tačno služi i koje su njene prednosti, postala je omiljeni izbor mnogim ženama.

Menstrualne šolje su postale popularne kao ekološki izbor mnogih žena, jer se tako ne troši mnoštvo uložaka i tampona za jednokratnu upotrebu. Čak imaju prednost i u odnosu na pamučne uloške koji iziskuju izvesnu veću količinu vode i deterdžeta te električne energije za zagrevanje vode prilikom pranja.

Šta je menstrualna čašica ili menstrualna šolja?

Menstrualna čaša je higijenski proizvod u obliku levka koji se stavlja u vaginu. Predviđena je za višekratnu upotrebu i napravljena od medicinskog silikona, gume ili lateksa. Ova čašica sakuplja krv i kada se napuni, žena vadi čašicu i krv sipa u toalet. Istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da su menstrualne čašice potpuno netoksične i bezbedne za upotrebu. (*1)

Koje su prednosti upotrebe menstrualnih čašica?

Menstualne šolje su pouzdan način da budete opušteni tokom menstruacije, a ujedno i doprinosite životnoj sredini i očuvanju planete. Uz to, kupovinom menstrualne čašice ćete imati veći početni trošak, ali ćete uštedeti na duži vremenski period.

Kada se pravilno postavi, čašica se ponaša kao da je hermetički zatvorena, pa nećete imati brigu oko fleka na odeći. Zbog izostanka kontakta sa vazduhom, menstrualna krv skupljena na ovaj način nema miris.

Upotrebom menstrualnih čašica smanjuje se rizik od pojave bakterija i gljivica što nije slučaj kada se koriste ulošci i tamponi. Ph vagine upotrebom ovog metoda ostaje nenarušen.

Ekologija i menstrualna čašica

Upotreba menstrualnih čašica je jedan od najboljih metoda, kada je zaštita životne sredine u pitanju. Tokom života, samo jedna žena potroši oko 11.000 uložaka ili tampona. Upotreba jedne menstrualne čašice traje nekoliko godina i značajno se smanjuje količina otpada. Čak i pamučni ulošci iziskuju utrošak više vode i praška za pranje, u odnosu na menstrualne čašice.

Većina menstrualnih čašica se proizvodi od silikona, koji se razgrađuje u bezopasno jedinjenje silicijum dioksid, za razliku od većine uložaka koji sadrže polietilen i polipropilensku plastiku koja se razlaže godinama.

Za koga je predviđena upotreba menstrualnih čašica?

Obzirom da se prave u dve i više veličina, čašice mogu da odgovaraju većini ženskih tela, a posebno su pogodne za osobe koje vode aktivan život. Osobe koje žele da doprinesu smanjenju zagađenja planete će verovatno razmisliti o upotrebi ovog metoda.

VAŽNO: Moguće je da se spirala, ukoliko je imate postavljenu, istisne ili pomeri upotrebom menstrualne čašice, pa bi se trebalo konsultovati sa lekarom pre upotrebe.

Kako da odaberete adekvatnu veličinu čašice?

Menstrualno krvarenje

Uzmite u obzir koliko obilno menstrualno krvarenje uobičajeno imate. Tako ćete znati da li vam treba manja ili čašica većeg kapaciteta.

Dužina grlića materice

Osobama sa kraćim grlićem materice često odgovaraju manje čašice jer su im regularne veličine neprijatne i velike. Dok pak ženama sa dužim grlićem materice često više odgovaraju veće šolje i lakše im je da ih postavljaju i uklanjaju.

Alergije

Ako ste kojim slučajem alergični na lateks ili silikon, može vam smetati. Alergijska reakcija na silikon je veoma retka, dok je većina kondoma napravljena od lateksa.

Kako se postavlja menstrualna čašica?

Moguće je da će vam trebati nekoliko dana, pa čak i ciklusa da se naviknete na postavljanje menstrualne čašice, ali znajte da će vam to lako postati rutina, pa ne treba da odustajete pre vremena.

Neki će zbog nesigurnosti da ne procuri možda stavljati i uložak prvih par dana, ali kada uvide da kod pravilno postavljene čašice nema šanse da nešto procuri, brzo će se opustiti.

Uz čašicu se dobija uputstvo o pravilnom umetanju, pa nećete imati nedoumice. Važno je da sledite i higijenske korake poput pranja ruku, čišćenja čašice blagim sapunom i vodom.

Menstrualna čašica se postavlja tako što je obod okrenut na gore, a ona uvijena na neki od načina – u latinično slovo U ili C. Mogu postojati i drugi način uvijanja.

Menstrualna čašica se u ovom obliku umeće u vaginu, tako što se naginje prema donjem delu leđa. Kada se umetne čašica treba da se otvori, praveći lagani vakuum uz vaginalni zid. Rotiranjem čašice dok je držite da podnožje osiguravate da se potpuno otvori, a i da se napravio vakuum te se sprečava svako curenje. Proverite tako što ćete blago povući čašicu da li postoji otpor. Time ste dobili znak da je sve pravilno postavljeno.

Ako čašica klizi napolje, znači da treba da ponovite postupak jer nije dobro postavljena i smetaće vam. Važno je da je čašica dobro postavljena, možete koristiti vodu ili lubrikant na bazi vode tokom prvih umetanja.

Kako funkcioniše menstrualna čašica?

Menstrualna čašica hermetički zatvara zid vagine kako bi skupila menstrualnu krv i sprečila dalje curenje. Ako je pravilno postavljena, neće vam smetati, a gotovo je nemoguće da se desi da vam procuri. Jedino ukoliko je ne ispraznite na vreme, a imate veoma obilna krvarenja.

Ovaj vid korišćenja je potpuno bezbedan.

Žene nakon nedavnog porođaja, sa vaginalnim prolapsom i ginekološkim operacijama, kao i one sa spiralom bi trebalo da se obrate lekaru pre nego što menstrualna čašica postane njihov izbor.

Literatura:

  1. The Lancet: Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis - https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30111-2/fulltext#seccestitle10, jul 2019.
  2. Science Direct: Menstrual Cup: A replacement to sanitary pads for a plastic free periods - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214785321041365, jun 2021.

Photo by Karolina Grabowska, Nataliya Vaitkevich from Pexels